Politika Udarno Vijesti

Ognjen Tadić: Treba poslušati glas iz RS-a i demilitarizirati BiH

Član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić izjavio je da dosadašnja iskustva u vezi sa radom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH “govore u korist” demilitarizacije zemlje.

“Nakon svih iskustava ‘ispostavilo se’ da osnovne misije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH ‘nisu ispunjene’ i da se ozbiljno postavlja pitanje treba li da postoje Ministarstvo i Oružane snage“, rekao je Tadić novinarima u Sarajevu. On je istakao da je sve jači glas koji dolazi iz Republike Srpske da treba ići ka demilitarizaciji, ocijenivši da ovakvo Ministarstvo odbrane može da služi nekim međunarodnim misijama, ali da iznutra “može da stvori brojne probleme“.

“Više se postavljaju kao neka vrsta kuće u kojoj se mogu snaći ljudi koji su profesionalci po karijeri, vojnici, pa da završe svoj radni vijek, nego da imaju svoju društvenu ulogu”, ocijenio je Tadić.

Prema njegovim riječima, i rad Zajedničke komisija za odbranu i sigurnost dovodi BiH i njene građane u opasne probleme i otvara mogućnost zloupotrebe Oružanih snaga i materijalno-tehničkih sredstava kojima raspolažu.

Ocijenivši apsurdnim da vojnici sa 35 godina života odlaze u penziju, Tadić se usprotivio izdvajanju 16,5 miliona KM iz budžeta za isplatu njihovih penzija.

 

Srna/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Pa sve sto dolazi iz RS sve je nakaradno ,nebi bilo da im nije stalo o ukdanju ili razvaljivanju BiH.Kod njih jeli samo Bosansko ono nevalja,neznam samo kako mogu tolik da mrze voju zemlju,pa toti dodje da mrzi svoju djedovinu.