Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

OHR demantavao da se razgovara o njihovom zatvaranju

O zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) trenutno se ne razgovara, saopšteno je Srni iz ove institucije.

Iz OHR-a podsjećaju da odluke o njihovom radu i mandatu donosi isključivo Savjet za provođenje mira (PIK), koji je još 2008. godine postavio pet uslova i dva cilja za zatvaranje ove institucije.

“Okončanje ovog procesa određeno je ispunjavanjem zadatih ciljeva, a ne vremenskim rokovima. Nažalost, u protekle dvije godine nije postignut nepredak u rješavanju ključnih pitanja, poput državne i vojne imovine“, ističu iz OHR-a.

Kako navode, BiH treba da ispuni uslove i ciljeve na koje su se obavezale i BiH i međunarodna zajednica, što uključuje i puno poštivanje Dejtonskog sporazuma.

“Dok se to ne desi, OHR nastavlja sa radom tako što će visoki predstavnik i dalje pružati podršku procesu evropskih integracija BiH i rješavanju preostalih pitanja iz agende `pet plus dva`”, navodi se u saopštenju i dodaje da su dejtonski mandat visokog predstavnika i evropski mandat specijalnog predstavnika EU u tom kontekstu komplementarni.

Sarajevski “Dnevni avaz” danas je, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio da bi u aprilu, kada se očekuje stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH, mogao početi proces gašenja OHR-a.

 

Srna/Informer.ba