Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

OHR izrazio zabrinutost zbog izostanka dogovora šestorke

Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ saopštila je da jučerašnji neuspjeh političkih lidera da načine pomak u dogovoru o formiranju Savjeta ministara umanjuje šanse da BiH dobije novi saziv Savjeta ministara u ovoj godini.

 “Međutim, pomak je još moguć prije kraja godine ako bude spremnosti na kompromis u interesu zemlje i u interesu njenih građana”, navodi OHR.

U saopštenju se izražava zabrinutost što politički lideri u BiH ni ovaj put nisu uspjeli da prevaziđu razlike i finalizuju sporazum o formiranju Savjeta ministara.

Kancelarija visokog predstavnika apeluje na šestoricu stranačkih lidera da nastave s razgovorima radi pronalaženja rješenja koje će omogućiti formiranje novog Savjeta ministara, koji će raditi kao jedinstveno tijelo u interesu građana i rješavati pitanja koja ih najviše muče – zapošljavanje, usluge i korupcija.

OHR smatra da šestorica stranačkih lidera moraju iskoristiti priliku da uspješno zaključe razgovore o zakonu o sistemu državne pomoći, popisu stanovništva, vojnoj imovini i provođenju odluke u predmetu “Sejdić-Finci”, te na taj način povedu zemlju naprijed prema evroatlantskim integracijama, uz puno poštovanje i implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Srna/Informer.ba