Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

OHR: Poziv institucijama BiH da usvoje budžet

OHR je danas pozvao institucije BiH da, u skladu sa ustavnim procedurama i relevantnim zakonima, kao prioritet usvoje budžet BiH za 2012. godinu.

Pozdravljajući ovosedmični politički fokus u BiH na budžet, OHR je naglasio važnost nastavka i jačanja napora u tom pravcu kako bi budžet bio usvojen.

Uz ocjenu da institucije na nivou BiH već 15 mjeseci teško funkcionišu na režimu privremenog finansiranja, OHR je izrazio žaljenje što će taj režim biti zadržan i početkom drugog kvartala 2012. godine.

Bez budžeta, razvoj i napredak zemlje znatno su otežani. Jedna od posljedica je dovođenje u pitanje finansiranja izbora i provođenja odluka koje donosi parlament“, saopšteno je iz OHR-a.

OHR podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provođenje mira 13. decembra pozvao političke lidere i izabrane predstavnike da usvoje državni budžet koji će obezbijediti puno funkcionisanje institucija BiH i ispunjavanje njenih međunarodnih obaveza.

Vijeće ministara BiH juče je donio odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza za period april – juni sa 226,25 miliona KM, što je iznos koji je na nivou četvrtine sredstava usvojenog budžeta za prošlu fiskalnu godinu.

Srna/Informer.ba