Izdvojeno Politika Vijesti

OHR reagovao na najave o otcjepljenju RS-a: BiH se neće raspasti i Dodik to mora shvatiti

Činjenica je da je Bosna i Hercegovina suverena država od 1992. godine, kad je jednoglasno primljena u Ujedinjene nacije. Bosna i Hercegovina se neće raspasti, navedeno je u današnjoj reakciji OHR-a na jučerašnje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika.

U saopćenju OHR-a se ističe da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu država Bosna i Hercegovina ima jasno definirane nadležnosti, domaće i međunarodne.

“Ustavni sud BiH, također dejtonska institucija, to je mnogo puta potvrdio. Predsjednik Dodik, kao izabrani zvaničnik u BiH, treba to shvatiti i poštovati”, navodi se dalje u saopćenju.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u šestom izvještaju Vijeću sigurnosti 15. novembra ove godine potcrtao je da predsjednik RS-a Milorad Dodik osporava državnost Bosne i Hercegovine i lažno karakterizira zemlju kao “državnu zajednicu”.

“Umjesto što nastavlja s retorikom podjele, lider SNSD-a, zajedno s drugim stranačkim liderima koji su pobijedili na izborima 2010. godine, treba da shvati hitnost situacije i da intenzivira dijalog u cilju postizanja kompromisa za imenovanje novog Vijeća ministara i usvajanja državnog budžeta kojim će se osigurati potpuno funkcioniranje institucija na državnom nivou”, poručuje se iz OHR-a.

 

Fena/Informer.ba