Politika Vijesti

OHR: Rekonstrukcijom Vlade FBiH treba da se bave stranke, a ne OHR

“Ukoliko smatraju da je to potrebno, rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH treba da se bave političke stranke, a ne OHR“.

To su jedine riječi kojima su iz Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji prokomentirane danas Agenciji Fena izjave, aktuelizirane i ovih dana iz vrha Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, o tome da je u Federaciji neophodna rekonstrukcija Vlade.

Iz Vlade, pak, kažu da ne razmišljaju o zahtjevima za rekonstrukciju i poručuju da joj je povjerenje uvijek moguće preispitati u Parlamentu. To je danas izjavio premijer Nermin Nikšić, inače kadar Socijaldemokratske partije BiH, koja ima najviše ministarskih pozicija.

HDZBiH dovodi u pitanje legitimitet sadašnje vlade otkako je njeno imenovanje potvrđeno u Predstavničkom domu marta prošle godine.

Argument HDZ-a je da Vladin sastav ne odražava istinsku volju hrvatskog naroda, izraženu na općim izborima održanim u Bosni i Hercegovini oktobra 2010.

“Siguran sam da ćemo u razumnom vremenu imati rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, sukladno Ustavu i Zakonu, koja će uvažiti legitimne predstavnike hrvatskog naroda i njihov rezultat na proteklim izborima“, izjavio je nedavno stranački lider Dragan Čović.

Iz poslaničkog kluba Čovićeve stranke u aktuelnom sazivu Predstavničkog doma često traže da iz prijedloga dnevnog reda budu povučeni svi zakoni i drugi akti koje sadašnja vlada predlaže Federalnom parlamentu. O tome se nerijetko i glasa, na zahtjev šefa poslaničkog kluba Marinka Čavare, ali inicijativa redovno ostane bez većinske podrške.

U aktuelnoj vladi ministarske pozicije imaju stranke okupljene oko zajedničke postizborne platforme. Osim SDP-a, to su Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka “Radom za boljitak”.

HDZBiH, učesnik u Vladi i parlamentarnoj većini prethodnih godina, spočitava legitimitet sadašnjoj vlasti uz obrazloženje da je marta 2011. formirana nezakonito i neustavno jer stranke s hrvatskim predznakom, koje sada participiraju, nisu imale više biračkog povjerenja od HDZ-a na oktobarskim izborima.

Iz stranaka platforme, pak, objašnjavaju da je aktuelna vlast formirana nakon mukotrpnih pregovora u kojima je HDZ neosnovano imao prevelike ambicije u pogledu raspodjele funkcija.

 

Fena/Informer.ba