BiH Udarno Vijesti

OHR u potpunosti podržava rad Suda i Tužilaštva BiH

Naše trajno opredjeljenje je da pravosudnim institucijama mora biti dopušteno da nezavisno djeluju. Nezavisno pravosuđe je temelj svakog demokratskog društva i svi ga trebaju poštovati.

OHR u potpunosti podržava rad Suda i Tužilaštva BiH kao što je to radio i do sada, prokomentarisali su za Fenu nadležni iz OHR-a zahtjeve čelnika SNSD-a i SDS-a za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.

Iz OHR-a podsjećaju da je međunarodnoj zajednici, kao i većini građana ove zemlje, laknulo kada su stranački čelnici 28. decembra postigli dugo očekivani kompromis. Na ovaj korak se, istaknuto je, predugo čekalo, a stagnacija, koja je uslijedila nakon izbora 2010. naštetila je interesima zemlje.

“Posljednjih mjeseci već imamo i previše uvjetovanja u političkom životu BiH te je, imajući to u vidu, tužno kada se čuje da politički lideri postavljaju nove zahtjeve koji mogu ugroziti daljnji napredak zemlje”, navedeno je iz OHR-a.

OHR očekuje da šest političkih stranaka hitno poduzme potrebne aktivnosti da bi potvrdili Vijeće ministara u punom sazivu, usvojili globalni fiskalni okvir i budžet za 2012. kojim bi se osiguralo potpuno funkcioniranje institucija na državnom nivou i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH te da će usvojiti odluke potrebne za integraciju u EU, na što je u decembru 2011. pozvao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira.

“Također, pozivamo vlasti BiH da poduzmu korake potrebne za početak provedbe Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u”, navedeno je iz OHR-a.

 

Fena/Informer.ba