Region Vijesti

Oko hiljadu maloljetnih učenika u Podgorici se drogira

Zvaničnik Uprave policije Crne Gore Ekan Jasavić izjavio je u subotu da gotovo hiljadu maloljetnih učenika podgoričkih škola koristi drogu, a najmanje sedmoro i prodaje narkotike vršnjacima.

On je kazao da je policija podnijela krivične prijave protiv sedam dilera, mlađih od 18 godina, a tužilaštvu za maloljetnike prijavljeno je i nekoliko đaka zbog drogiranja na javnom mjestu.

“Dosta smo uradili u proteklih nešto više od godinu dana, ali svakako da i dalje ima prodaje droge u školskim dvorištima”
, kazao je Jasavić koji je rukovodilac Ekspoziture za krvne i seksualne delikte i maloljetničku delinkvenciju u Podgorici.

On je naveo da je evidentirano oko 170 maloljetnih učenika – korisnika narkotika, uglavnom, marihuane, ali i težih droga, istakavši da je realno stanje još ozbiljnije.

“U skladu s iskustvom i evropskom praksom, broj maloljetnika koji koriste drogu pet puta je veći, jer ne možemo da evidentiramo sve korisnike”, kazao je Jasavić podgoričkim Vijestima.

Po njegovim riječima, među evidentiranim korisnicima droge nalaze se đaci svih podgoričkih srednjih škola, ali i nekoliko osnovaca. Upitan da li, prema saznanjima policije, evidentirani često ili samo s vremena na vrijeme koriste narkotike, Jasavić je odgovorio da među đacima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola ima onih koji se drogiraju godinama – još od osnovne škole.

Naveo je da đaci najviše tokom ekskurzija koriste drogu, dodajući da policija ima saznanja da se tada najviše koristi marihuana.

 

Fena/Informer.ba