Crna hronika Vijesti

Oliver Knezović optužen za ubistvo Vedrana Puljića

Prema pisanju SAN-a Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona podiglo je u petak optužnicu protiv Olivera Knezovića kojom je on optužen za ubistvo Vedrana Puljića 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu i to pred utakmicu Sarajevo -Široki Brijeg.
Odluka na Sudu
Knezoviću se na teret, prema ovoj optužnici, stavlja i pokušaj ubistva šest osoba koje su povrijeđene u pucnjavi, ali i izazivanje opće opasnosti.
Optužnica je kako saznajemo od tužiteljice Vesne Čavar proslijeđena Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu na potvrđivanje.
Istraga je u ovom slučaju obustavljena protiv policajca Dragana Vujevića koji je bio drugoosumnjičeni u ovom slučaju i to zbog nedostatka dokaza kojim bi bili dokazana krivična djela ubistva i pokušaja ubistva za koja se sumnjičio. S druge strane optuženi Knezović je u bjekstvu i trenutno se nalazi u Hrvatskoj čije državljanstvo također posjeduje.
Tužiteljstvo je završilo svoj dio posla u ovom slučaju, a šta će se dalje događati zavisi od odluke suda. Mi smo ranije saslušali Knezovića pa tako smo i ispunili uvjete da podignemo optužnicu. Ukoliko sud potvrdi optužnicu uslijedit će ponovno raspisivanje potjernice za Knezovićem kao optuženim. Nadalje, mnogo se stvari može dogoditi, ali da li će Knezović stati pred ovaj sud sada ne možemo reći – kazala je Čavar za «San».
Prema njenim riječima, Hrvatska najvjerovatnije neće izručiti Knezovića s obzirom da je njihov državljanin, ali uvijek ostaje mogućnost da se on javi da odgovara za djelo koje je učinio.
Ukoliko Hrvatska ne bude izručila Knezovića može se ustupiti ovaj predmet
na inicijativu suda ili tužitelja, ali ta zemlja najprije mora dati svoju saglasnot i to prihvatiti – kazala je Čavar.
Pustili ga da pobjegne
Zbog događaja koji su se dogodili tog kobnog 4. oktobra kada je Knezović iz pipštolja pucao u masu i ubio Puljića, a potom vratio pištolj policajcu Draganu Vujeviću, na sudu u Širokom Brijegu počelo je suđenje jedanaestorici navijača Sarajeva i jednom navijaču Širokog Brijega koji se terete za sudjelovanja u skupini ljudi koja je zajedničkim djelovanjem počinila paljevinu, oštetila imovinu većeg opsega, te počinila druga teška nasilja napadom na ovlaštene službene osobe. Tako, na optuženičkoj klupi se nalaze Faruk Džanko, Mirza Sokolović, Adis Ahmetagić, Zlatan Husić, Muhamed Grbo, Edin Turkić, Edis Memić, Aldin Popara, Zlatan Gačić, Vedad Zubetljak i Mirza Šiljković, ali i Josip Bevanda.
Pred Kantonalnim sudom u Livnu sudi se i Marinku Barbariću i Ivanu Bariću, dvojici sudskih policajaca iz Širokog Brijega jer su na slobodu pustili Knezovića, koji je neposredno nakon ubistva bio i uhapšen.
Naime, nakon što je nad Knezovićem provedena kriminalistička obrada, određena mu je mjera zadržavanja u zatvorskim prostorijama Županijskog suda Široki Brijeg do novog saslušanja. Međutim, Knezović je uspio pobjeći iz strogo čuvane zgrade ispred koje ga je čekalo i vozilo. Tako je uspio preći granicu i sakriti se u Hrvatskoj.