Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Oluja na Balkanu: Snježni nanosi i preko tri metra, udari vjetra od 165 km/h

U Sjenici proglašena elementarna nepogoda, na Žabljaku bilo zatrpano desetak vozila, a u Skoplju i Makarskoj vjetar čupao drveće.
Jak vjetar i valovi potopili dvije barke na dubrovačkom području.

Dijelovi Srbije, Crne Gore i Makedonije zatrpani su snijegom, a oluja je izazvala velike probleme i u Hrvatskoj.

Na području Sjenice, u Srbiji, snježni nanosi su dostizali  tri metra i proglašeno je stanje elementarne nepogode.

U saopćenju Opštinskog štaba za vanredne situacije Sjenice, navodi se da je trenutno stanje opasno po zdravlje i život ljudi, javlja Tanjug.


Snijeg preko tri metra

Zbog snježnih nanosa visokih i preko tri metra otežano je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu Sjenica – Novi Pazar, posebno na dionici do Duge Poljane, i regionalnim putovima Sjenica – Ivanjica i Sjenica – Nova Varoš.

Svi ostali regionalni putevi i mreža lokalnih i nekategorisanih puteva, u dužini više od 530 kilometara, zavijani su i neprohodni.

Oko 30 posto seoskih naselja je ostalo bez električne energije, a prisutni su i problemi u vodosnabdijevanju pojedinih naselja.

Opštinski štab za vanredne situacije, koji je u stalnom zasjedanju, sačinio je plan aktivnosti i zaduženja na otklanjanju problema. Angažirana je sva raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća i privatnih lica na organiziranom probijanju najvažnijih zavijanih putnih pravaca.

U saopćenju se navodi da je bilo i dramatičnih trenutaka, kada je pod gotovo nemogućim uslovima spašavan život teško oboljelog djeteta iz sela Čitluk, udaljenog 22 kilometra od Sjenice.

Zbog snijega i vjetra kretanje vozila je veoma otežano u Srbiji, na prilazima Kopaoniku od Jošaničke Banje i Rudnice, kao i u višim predjelima područja Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice.

Putevi prema pojedinim planinskim selima u pirotskoj opštini su zbog velikih snježnih nanosa neprohodni.

Na nekim putevima visina snježnog pokrivača je i do 40 centimetara, a snijega na kolovozima ima i u višim predjelima područja Užica, Valjeva, Prijepolja, Nove Varši, Niša, Leskovca, Vranja, kao i u Timočkoj i Negotinskoj krajini.

Mećava u Crnoj Gori

Zbog mećave koja je pogodila sjever Crne Gore i jug Srbije danas je obustavljen saobraćaj na pojedinim putnim pravcima, a u pojedinim dijelovima otežano je snabdijevanje strujom.

Snježni nanosi na Žabljaku su zatrpali desetak vozila, pa su putari izvlačili ljude iz snježnih nameta, a na području Kolašina mećava je izazvala kvar na dalekovodima zbog čega su pojedina sela bez struje, a putevi do njih su neprohodni. Električari danas rade na otklanjanju kvarova, prenose crnogorski mediji.

Zatvoren je put Šavnik – Žabljak, dok kamioni i druga teretna vozila ne mogu da prolaze saobraćajnicama Berane – Rožaje i Rožaje – Kula.

U primorskim općinama vjetar, koji je dostizao brzinu i do 120 kilometara na čas, izazvao je probleme u pojedinim crnogorskim primorskim općinama, gdje je, također, bilo prekida u snabdijevanju strujom.

Nevrijeme i u Makedoniji

Veliko nevrijeme praćeno vjetrom 90 kilometara na sat i snježnim padavinama zahvatilo je Makedoniju u toku noći i prvog dana Božića, što je izazvalo veću materijalnu štetu u gradu i okolini.

Iz Centra za upravljanje kriznim situacijama u Skoplju saopćili su da je u toku noću u glavnom gradu vjetar, brzine i do 100 kilometara na sat, čupao drveće i ulične stubove za osvjetljenje. Iz MUP-a su saopćili da je policija intervenirala na više lokacija u Skoplju, uglavnom zbog oborenih električnih stubova.

Snažan vjetar je puhao i u istočnom i centralnom dijelu Makedonije, a zbog obilnih snježnih padavina i ostataka snijega na putevima uvedene su zabrane za teška teretna vozila na planinskim predjelima u zapadnom dijelu zemlje, kao i prema graničnim prijelazima ka Bugarskoj.

Oluja u Dubrovniku i Makarskoj

Šire dubrovačko područje zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakom burom koja je povremeno dosezala snagu i do 100 kilometara na sat, javlja Hina.

Uslijed jakog vjetra otežan je pomorski, zračni i cestovni promet pa tako trajekti iz i prema Dubrovniku i okolnim otocima ne voze.

U dubrovačkoj zračnoj luci u prekidu je zračni prijevoz i otkazani su letovi iz zračne luke Dubrovnik za Zagreb te let za Pariz a jutros je otkazan i let za Frankfurt.

Olujna bura što puše na makarskom području brzinom od osamdesetak, na udare do 120 kilometara na sat, sa zabilježenim orkanskim udarima vjetra od 165 kilometara na sat, pričinila je znatne štete, javila je Hina.

Olujni vjetar, prema informaciji Gradskog centra Osejava iz Makarske, oštetio je u gradu manje ugostiteljske i druge objekte, pričinio štete na više kioska, od kojih je dva prevrnuo, te oštetio nekoliko montažnih kućica na gradskom predjelu Peškera.

Štetu je bura pričinila na brojnim reklamama i tendama, oštećen je dio stakla i kupola na hotelima. Stradali su plastični kontejneri, semafori, nadzemni telefonski i elektrovodovi, a zabilježen je manji požar u Velikom Brdu zbog pada elektrostupa. U gradu kao i drugim mjestima na primorju bilo je više prekida opskrbe strujom.

Brojni prometni znakovi u Makarskoj, prigradskim prometnicama i na državnoj cesti D8 su polomljeni, potopljene su i dvije brodice u gradu, polomljeni jarboli na dvjema jedrilicama u lučici Krvavica, a tri brodice potopljene u lučici Promajna.

Vjetar je oštetio i nekoliko krovova na kućama, nekoliko manjih šteta bilježi se na automobilima, štetu je vjetar pričinio u park šumama Osejava i Sveti Petar kao i na borovima uzduž gradske plaže i prigradskih prometnica, a ima štete i u maslinicima, dodaju iz Gradskog centra u Makarskoj.

U saniranju šteta najviše posla imaju vatrogasci s cijelog makarskog primorja koji u više od 200 intervencija uklanjaju stabla i grane s prometnica i jadranske magistrale, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

Zbog bure i dalje je u prekidu trajektni promet između Makarske i Sumartina na otoku Braču.

 

Agencije/Informer.ba