BiH Udarno Vijesti

Opasni preparat stigao u BiH: Izbjeljivač prodaju kao lijek za sve bolesti

Širom BiH i u zemljama u okruženju pojavio se sporni preparat pod nazivom čudesni mineralni dodatak ili MMS, koji, navodno, liječi sve poznate bolesti, a sumnja se da u sastavu sadrži izbjeljivač i sredstvo za prskanje voća.

Jedan čitalac “Nezavisnih” priznao nam je da je i sam došao u kontakt sa ovim sumnjivim proizvodom.

Prije destak dana, od jedne prijateljice sam dobio preparat pod nazivom The Master Mineral Solution, skraćenog naziva MMS, odnosno čudesni mineralni dodatak. Prijateljica mi ga je predstavila kao lijek 21. vijeka, magično rješenje za skoro sve bolesti današnjice“, stoji u pismu čitaoca, koji je želio da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima, prvo što je primijetio jeste što na kutiji preparata stoji znak Xi, koji upozorava da je opasan za vodeni svijet, što ga je odmah asociralo da se radi o nekoj prevari.

“Istražujući po Internetu, došao sam do zaprepašćujućih otkrića da se MMS, u stvari, sastoji od izbjeljivača i proizvoda za prskanje voća, a neko ga prodaje kao lijek naivnim ljudima. Ovaj preparat sastoji se od dvije bočice, u jednoj su otopine navedene soli, a u drugoj otopine neke organske kiseline tipa sirćetne ili limunske”, upozorava  čitalac.

Posebno alarmantno je što u uputstvu stoji da se preparat koristi tako što se pije.

Navedeni preparat, koji košta 30 KM, u BiH se može nabaviti putem Interneta, a svoju zvaničnu stranicu ima i na Facebooku, gdje stoje detaljna uputstva o cijeni, načinu upotrebe i slično.

Cijena jedne bočice od 100 ml je 30 KM, a to pakovanje vam može trajati od šest do 12 mjeseci, u zavisnosti od učestalosti korištenja. Jednim pakovanjem možete liječiti sebe, najbliže prijatelje i rodbinu, čak i životinje”, navodi se na internet stranici ovog proizvoda.

Pored internet prodaje, ovaj preparat širi se i od ruke do ruke, odnosno tako što ga ljudi koji su ga koristili preporučuju i prodaju svojim prijateljima.

U entitetskim inspekcijama su nam kazali da nisu imali informacije da se ovaj proizvod pojavio u našoj zemlji.

Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, odgovorila je da ovaj preparat nije registrovan kod njih.

U Agenciji za bezbjednost hrane BiH juče nismo uspjeli dobiti odgovor da li su upoznati sa pojavom ovog proizvoda, jer su osobe nadležne za izjave bile na odmoru ili službeno odsutne.

Inače, Američka agencija za hranu i lijekove je još prošle godine izdala upozorenje da je ovaj preparat opasan i toksičan.

Na internet forumima postoje oprečna mišljenja i vode se žustre rasprave o sastavu i dejstvu ovog proizvodu, a ono što se može vidjeti jeste da ima sve veći broj korisnika. Navodi se u Nezavisnim novinama.

 

Informer.ba