BiH Izdvojeno Vijesti

Općina Stari grad konačno dobiva kasarnu “Jajce”

Komisija za državnu imovinu BiH skinula je zabranu raspolaganja nad nekadašnjom kasarnom “Jajce” na zahtjev Općine Stari Grad, koja je jedina bila zainteresirana da obnovi ovaj nacionalni spomenik koji svakodnevno propada, prenosi Fena

Komisija je, rješenje donijela 30. novembra ove godine.

U istom zahtjevu bile su i kasarne u Faletićima i na Zmajevcu, međutim, kako za njih nije bilo saglasnosti Ministarstva odbrane BiH, odlučili smo da predmete ovih kasarni razmatramo pojedinačno. Pravna barijera, kada je riječ o kasarni “Jajce”, prevaziđena je i sada se može nesmetano pokrenuti procedura o preuzimanju vlasništva nad objektom – kazali su iz Komisije.

Vlada FBiH ranije je iskazala spremnost da Općini Stari Grad ustupi ovaj objekt, a iz Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH naveli su da su za dovođenje kasarne u funkciju potrebna velika sredstva, koja oni nisu u mogućnosti osigurati.

Načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić istaknuo je da će pokrenuti inicijativu za traženje investitora nakon što dobiju kasarnu u vlasništvo.

Potrebno je renovirati u izvornom obliku, s obzirom na to da je riječ o nacionalnom spomeniku nulte kategorije. Buduća namjena kasarne trenutno nije toliko bitna. Važno je da više ne propada, da ne bude smetljište i okupljalište pasa – kaže Hadžibajrić.

Mišljenja je da neće biti problem pronaći investitora koji želi uložiti novac u obnovu “Jajce” kasarne.

U proteklih 18 godina, koliko je prošlo od agresije, javljao se veliki broj investitora. Imali smo ponude iz Belgije, Njemačke, Saudijske Arabije, Katara…, ali nijedan projekt nije mogao biti realiziran jer je riječ o državnoj imovini – pojasnio je Hadžibajrić

Fena/Informer.ba