BiH Izdvojeno Vijesti

Općinsko vijeće Livna traži obustavu gradnje džamije

Džamija Ćurčinica srušena je 1994. godine, a 2007. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH

Nakon rasprave o izgradnji džamije Ćurčinica u centru Livna, koja je u dnevni red zadnje sjednice Općinskog vijeća Livna uvrštena na zahtjev neovisnog vijećnika Jakova Perkovića, vijećnici su većinom glasova usvojili zaključak kojim se traži hitna obustava izgradnje džamije po projektu Medžlisa Islamske zajednice, koji nije u skladu sa važećom prostorno-planskom dokumentacijom općine Livno.

Općina Livno i Općinsko vijeće podržavaju izgradnju džamije Ćurčinica u njenom izvornom obliku i ne žele preuzeti odgovornost za moguće posljedice koje mogu proizići iz nepoštivanja ovog zaključka, koji će biti dostavljen Medžlisu Islamske zajednice Livno, Komisiji za zaštitu spomenika BiH, Vladi Federacije BiH i Vladi Hercegbosanske županije, nadležnim federalnim institucijama i visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH“, navodi se u zaključku.

Džamija Ćurčinica srušena je 1994. godine, a 2007. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Na istoj lokaciji Medžlis Islamske zajednice želi izgraditi sakralno-poslovni objekt po potpuno novom projektu.

I Udruge proistekle iz domovinskog rata HVO-a za općinu Livno podržavaju zaključak Općinskog vijeća kojim se traži hitna obustava izgradnje sakralno-poslovnog centra.

Ako institucije vlasti Federacije BiH i Islamska zajednica ne postupe po navedenom zaključku, Udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO-a pozvat će građane općine Livno na mirne prosvjede.

 

Fena/Informer.ba