BiH Izdvojeno Vijesti

Opet nebuloze u udžbenicima: Ovca daje med,vuk na grani

Nakon što su učenici osnovnih škola na području FBiH iz udžbenika učili da vuk živi na grani, školarci se ove godine suočavaju sa novim nebulozama autora, ali i izdavačkih kuća. Optužbe među izdavačima u FBiH pljušte, a novi ministar najavljuje promjene.

Favoriziranje izdavača

Izbor udžbenika za ovu školsku godinu obilježila je pojava ponovnog favoriziranja  jednog izdavača – kuće NAM. Time je nastavljena dosadašnja praksa otkupljivanja svega što ova kuća ponudi, tvrde iz Udruženja izdavača i nastavnih sredstava FBiH.

Ni vuk na drvetu, ni pjesma u kojoj se spominje marihuana u knjizi Muzičke kulture, ali ni slike gole djevojčice i dječaka koji se grle nisu dovoljan razlog da se razmotre knjige drugih izdavača.

Sad imamo i ovcu koja daje med, imamo saobraćajne znakove koji su stavljeni na kolovoz“, kaže predsjednik Udruženja Ivica Vanja Rorić.

Greške u udžbenicima su moguće. Urednik kuće NAM Muamer Spahić kaže kako se radi o klasičnoj podvali.

Radi se o klasičnom poturanju, radi se o radnoj verziji udžbenika jer je izdavačka kuća NAM, od radne verzije napravila onu verziju koja se prodaje i u kojoj je ta greška otklonjena“, tvrdi Spahić.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ističe kako su greške u udžbenicima poput „vuka na grani“ ili „ ovce koja daje med“ nedopustive.

Moj prijedlog će biti da se ovaj udžbenik, kao i svaki drugi u kojem se nađe, skine sa liste odobrenih udžbenika. Recenzenti za koje se utvrdi da su ovo preskočili, što se mene lično tiče, oni su trajno izbrisani sa liste recenzenata“, kaže Mašić.

Rorić ističe da ovakva situacija u udžbeničkoj politici traje godinama, te da se izdavači osjećaju nemoćnim da išta promijene.

Mi se žalimo, nema odgovora. Mi onda tražimo super recenziju koju mi plaćamo 2,5 hiljade po naslovu, ne može super recenzija. I šta da čovjek radi?“, pita Rorić.

Izdavačka kuća NAM iz Tuzle odbacuje tvrdnje i optužbe Udruženja izdavača. Spahić napominje kako ova kuća ne krši bilo koji zakon.

Neuargumentirano napadanje samo jednog izdavača smatram jednim lovom na vještice“, kaže Spahić.

Lobiji i korupcija

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke još prije četiri godine otkupilo je udžbenike od kuće NAM i učenicima ih dijelilo besplatno, tvrdi direktor “Bosanske riječi”  iz Tuzle Šimo Ešić, nakon čega je politika otkupljivanja udžbenika prebačena na kantone.

Nekoliko kantona odlučili su da otkupe sve šta je ona ponudila, a od drugih izdavača samo ono što oni nisu imali u ponudi. 54 su udžbenika su paralelna od prvog do trećeg razreda, i od ta 54 udžbenika nijedan izdavač ni sa jednim svojim užbenikom nije uspio proći pored NAM-a“, tvrdi Ešić.

S druge strane, Spahić tvrdi kako su samo dva kantona otkupila udžbenike kuće NAM:

Zbog nedostatka novca samo kantoni Sarajevo i Goražde otkupili su udžbenike. U Kantonu Sarajevo tržišno sudjelovanje naše izdavačke kuće iznosi negdje 17,8 posto.“

Ešić ističe kako 80 odsto učitelja nije vidjelo udžbenike drugih izdavačkih kuća. Iza izbora udžbenika, prema mišljenju Ešića, stoje lobiji, što, kako kaže, predstavlja izravan dokaz korupcije.

Učitelji u nekoliko opština kupljeni su za jedan parfem da se bore za udžbenike tog izdavača. Dakle, pristali su na korupciju. Mnogi časni nisu bili korumpirani, ali su bili instruirani, dakle pristali su na strah. Ovakvih problema u obrazovanju, u udžbeničkoj politici nije bilo do pojave izdavačke kuće NAM“, tvrdi Ešić.

Iz kuće NAM odacuju Ešićeve optužbe.

Zar je moguće da jedan čovjek za 10 dana otprilike korumpira 5.000 ljudi? To zaista spada u Ginisovu knjigu rekorda“, kaže Muamer Spahić.

Federalni ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić ne prihvata odgovornost za ono što su uradili njegovi prethodnici. Mašić vjeruje da postoji favoriziranje pojedinih izdavača, ali tvrdi kako Ministarstvo nije zaprimilo još niti jednu primjedbu.

Ja ne znam zbog čega neko nema petlju da izađe pred kameru i kaže taj mi je tražio to i to, ili pokolonio mi je parfem, ili zakitio me ovako, onako, ili je pokušao da me korpumpira. Izađite javno, imaćete zaštitu mene lično“, poziva Mašić.

Kvalitet udžbenika, ali i najbolji interes djeteta odavno nisu kriterij po kojem se odabiru knjige. Federalni ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić obećao je izdavačima promjenu dosadašnje prakse. Tržište je slobodna igra nadmetanja izdavača i ne smije se favorizirati jedan, dok ostali izdavači trpe ogromne štete:

Ne može više ovako, ne može deset udžbenika za isti predmet, isti razred. Biće dva najbolja za isti predmet, isti razred da ne bismo ubili konkurenciju. Uvodi se visoko kvalitetna naljepnica i sve knjige koje se nađu u rafovima moraće imati naljepnicu.“

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić najavio je niz promjena u ovoj oblasti. Jedna od novina biće obaveza svih izdavača da udžbenike štampaju isključivo u BiH, zatim da svi izdavači budu odgovorni za sadržaj udžbenika, kao i da se predstavljanje udžbenika svih izdavača organizira u jednom danu i na jednom mjestu, javno i transparentno.

RSE/Informer.ba