Svijet Udarno Vijesti

Opkoljeni ubica iz Toulousa pozvao novinarku, želi se predati

Novinarku Televizije France 24 tokom noći telefonom je pozvao čovjek koji se predstavio kao serijski ubica iz Montobana i Toulousa i tvrdio da je povezan sa Al Kaidom, saopštili su danas izvori bliski istrazi.

Urednici Televizije France 24 sagovornik je u sinoćnjem telefonskom razgovoru ispričao koliko je metaka ispaljeno u tri napada, kao i koje je oružje korišteno.     Ona je o razgovoru obavijestila policiju.

“On je ispričao da mu je šaržer slučajno ispao 15. marta u Montobanu, gdje su ubijena dva vojnika, a jedan teže ranjen”, navodi ova novinarka.

Ona je dodala da joj je sagovornik rekao da je povezan sa Al Kaidom i da je poručio da je ovo tek početak.

Prema njenim riječima, on je takođe rekao da su napadi snimani i da će snimci uskoro biti objavljeni.

Ona je rekla da je sagovornik na kraju razgovora ljubazno rekao “doviđenja”.

Ubica se želi predati

Osumnjičeni za ubistvo četiri osobe ispred jevrejske škole u Toulousu, koji se nalazi pod opsadom policije, najavio je pregovaračima da će se predati poslije podne, saopštio je francuski minsitara unutrašnjih poslova Claude Gueant.

“On je rekao da će se predati danas popodne”, rekao je Gueant za francuski televizijski kanal “BFM2”, dodajući da su vlasti odlučne da napadača uhvate živog da bi mu se sudilo za zločin.

Gueant je rekao da je 24-godišnji napadač, koji tvrdi da je pripadnik Al Kaide, bacio pištolj kroz prozor kuće u zamjenu za “aparat  za komunikaciju”. Ministar je dodao da napadač posjeduje mašinku “uzi”, kao i  pušku “kalašnjikov”, te drugu vrstu oružja.

Osumnjičeni se zabarikadirao u svojoj kući i ranio troje policajaca.

“Kada su se policijaci približili njegovim vratima on je odmah pucao kroz njih. Jedan policajac je povrijeđen i nalazi se u životnoj opasnosti”, rekao je Gueant.

On je dodao da je brat osumnjičenog uhapšen, a majka je dovedena pred zgradu, kako bi stupila u kontakt sa sinom, što nije željela.

Francuski ministar je rekao da je napadač bio u Afganistanu i Pakistanu, te da je povezan sa selafistima i džihadistima.

Izvori bliski istrazi navode da je riječ o Mohamedu Merahu, koji je alžirskog porijekla, ali ima i francusko državljanstvo.

Osumnjičeni za ubistvo četiri osobe ispred jevrejske škole u Tuluzu, koji se nalazi pod opsadom policije, najavio je pregovaračima da će se predati poslije podne, saopštio je francuski minsitara unutrašnjih poslova Klod Gean.

“On je rekao da će se predati danas popodne”, rekao je Gean za francuski televizijski kanal “BFM2”, dodajući da su vlasti odlučne da napadača uhvate živog da  bi mu se sudilo za zločin.

Gean je rekao da je 24-godišnji napadač, koji tvrdi da je pripadnik Al kaide, bacio   pištolj kroz prozor kuće u zamjenu za “aparat  za komunikaciju”. Ministar je dodao da napadač  posjeduje mašinku “uzi”, kao i  pušku “kalašnjikov”, te    drugu vrstu  oružja.

Osumnjičeni se zabarikadirao u svojoj kući i ranio troje policajaca.

“Kada su se policijaci približili njegovim vratima on je odmah pucao kroz njih. Jedan policajac je povrijeđen i nalazi se u životnoj opasnosti“, rekao je   Gean.

On je dodao da je brat osumnjičenog  uhapšen,  a majka je dovedena pred zgradu, kako bi stupila u kontakt sa sinom, što nije željela.

Akcija hapšenja započeta je noćas nešto poslije tri časa,  a zgrada u kojoj se nalazi osumnjičeni je udaljena samo tri kilometara vazdušne linije od jevrejske škole ispred koje je  ciljano usmrtio  troje dece i učitelja.

Francuski ministar je rekao da je napadač bio u Avganistanu i Pakistanu, te  da je povezan sa selafistima i džihadistima.

Izvori bliski istrazi navode da je riječ o Mohamedu Merahu, koji je   alžirskog porijekla,  ali  ima i  francusko državljanstvo.

“Izgleda da osoba osumnjičena za ubistva u Toulousu i Montaubanu, koju je opkolila francuska policija, neće da se preda”, izjavio je ranije na trgu Marc Sztulman glavni sekretar Predstavničkog vijeća židovskih institucija u Francuskoj za jugozapadnu regiju.

Izvori bliski istrazi potvrdili su u 08.30 sati da je operacija u toku i da se 24-godišnjak, osumnjičen da se počinilac sedam ubistava u Motaubanu i Toulousu, nalazi na prvom spratu jedne male zgrade u tuluskoj četvrti Cote Pavee.

Dvadesetčetverogodišnji Francuz je već bio hapšen u Kandaharu, talibanskom uporištu u Afganistanu, za počinjenje djela iz domena općeg prava, izjavio je u srijedu za agenciju AFP izvor blizak istrazi.

On je “neko ko ima veze sa salafistima i džihadistima”, izjavio je ranije u Toulousu ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant.

Osumnjičen je da je ubio tri vojnika magrebskog porijekla i četvero židova, među kojim je bilo djece.

 

Srna/Informer.ba