Politika Udarno Vijesti

Opozicija kritikuje Dodika i pita šta je to dobila RS?

Opozicija u Republici Srpskoj kritikovala je danas činjenicu da je entitetski premijer Milorad Dodik, osim stavljanja van snage odluke o referendumu, inicirao i poništavanje 29 zaključaka koji su usvojeni na istoj sjednici 13. aprila, kao i da je RS, umjesto referenduma, dobila ono što BiH ionako sljeduje kroz poglavlje 23.

Za šefa Kluba poslanika PDP-a u Zorana Đerića poništavanje zaključaka ima još veću težinu i, kako kaže, imat će još štetnije posljedice po RS.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica ponovio je stav da je povlačenjem odluke o održavanju referenduma RS dobila obećanje da će ući u ono što BiH svakako čeka na evropskom putu, odnosno pod poglavljem 23., koje se odnosi na pravosuđe.

Govedarica je ukazao da će razgovori o pravosuđu u BiH, trajati nekoliko godina, a sličan stav iznio je i šef Kluba poslanika SDPBiH – SDA u Narodnoj skupštini RS-a Slobodan Popović.

“BiH će na evropskom putu ući u reformu pravosuđa kako su to ušle sve države koje apliciraju za članstvo u EU na principima pravosuđa kao jednog od tri temeljna stuba svake države, nezavisnog od politike i koje mora obezbijediti ravnopravnost svim građanima”, precizirao je Popović u izjavi novinarima u pauzi sjednice entitetskog parlamenta.

I poslanik Demokratske partije Dragan Čavić smatra da izlaganje predsjednika RS-a Milorada Dodika nije donijelo ništa novo osim kontradiktornog prijedloga o održavanju referenduma i poništenju pratećih akata.

“DP nije podržala ovakav način rješavanja postojećeg stanja, koji smo i očekivali”, naveo je Čavić i iznio stav da se na ovaj način referendum kao najviši akt izjašnjavanja građana u potpunosti devalvira.

 

Fena/Informer.ba