Politika Vijesti

Opozicija ne vjeruje u ciljeve ekonomske politike, zablude bi mogle koštati RS

Burna cjelodnevna rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o Nacrtu ekonomske politike pokazala je da mnogi poslanici ne dijele uvjerenja predsjednika Vlade Aleksandra Džombića o projektovanom pozitivnom privrednom rastu od 2,5 posto, a osporavani su i mnogi podaci i projekcije navedeni u ovom dokumentu, koji je naišao i na oštre primjedbe socijalnih partnera.

Opozicija je u raspravi ukazivala da zacrtani ciljevi neće biti ostvareni, kao što nisu ni prethodnih godina, a upozoreno je, kako su naveli, na zablude koje mogu skupo koštati RS.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović podsjeća da ove godine nije ostvaren planirani BDP od 2,5 posto, a prema procjeni MMF-a neće ni u narednoj godini.

On smatra da je neophodna hitna reforma javnog sektora.

„Potpuno je pogrešno postavljen koncept ekonomske politike. Svi pokazatelji koji se tiču privrede u odnosu na zemlje koje su predmet analiza Svjetske banke su izrazito loši, a ništa od ciljeva prošlogodišnje politike nije ostvareno“
, ukazao je poslanik Demokratske partije Dragan Čavić upozoravajući da je u RS najmanji procenat učešća prerađivačke industrije u bruto društvenim proizvodu u Evropi.

Od svih investicija u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH tek dva posto otpada na BiH od čega u RS manje od jedan posto, podsjetio je Čavić upozoravajući da postavljene ciljeve ne prate stategije izvršenja i da nije dobro širiti optimizam koji nema nikakvog utemeljenja.

„Ekonomska politika pisana je kao da smo na ostrvu koje nema dodira sa svijetom“, osnovna je zamjerka šefa Kluba poslanika PDP-a Zorana Đerića.

Upozorio je i da stižu na naplatu rate za otplatu zaduženja.

„Predlažemo zabranu na svako zaduživanje koje ne ide u proizvodnju“
, rekao je Đerić i planirani rast ocijenio nerealnim, jer MMF planira rast 0,8 posto uz mogućnost nove recesije u BiH.

„Nema mjera za rasterećenje privrede, manji je podsticaj za oblast agrara iako iz godine u godinu bilježimo drastičan pad obradivih i zasijanih površina, pad prinosa po hektaru, u stočarstvu nema mjera štednje, nema novih radnih mjesta“, upozorio je Đerić i obećao, ako se ostvari ijedna od projekcija iz ove politike, da će Džombiću javno čestitati i izvinuti se u Narodnoj skupštini.

Miladin Stanić iz SDS-a ocijenio je kao najveću opasnost galopirajući ukazak u dužničku krizu.

„U takvim uvjetima nama se predlaže ekonomska politika koja nije ni razvojna ni socijalna, već zbir kratkoročnih rješenja za vladajuću elitu koja je neracionalno potrošila sredstva od privatizacije“, rekao je Stanić ocjenjujući kao slabosti nepostojanje mjera za smanjenje javne potrošnje i borbu protiv korupcije i kriminala.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine, koji dolazi iz SNSD-a Igor Radojičić kaže da je u idućoj godini planiran blagi rast budžeta, prihoda, te da se zadrži postojeći stepen zaposlenosti ili blagi pad nezaposlenosti.

„Ove prognoze treba posmatrati u ukupnom ekonomskom ambijentu u regionu, Evropi i evrozoni koji se sedmično mijenja u pogledu stanja valuta i BDP za svaku zemlju pojedinačno. Ukoliko među najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima Srbiji i Italiji dođe do procjena ili dešavanja koja bi značila pad njihovih ekonomija, to bi se neminovno odražavalo na ekonomiju RS“, kazao je Radojičić.

Rasprava o ovom dokumentu se nastavlja i u večernjim satima, a zatim slijedi razmatranje Nacrta budžeta RS za 2012. u visini od milijardu i 825 miliona KM.

 

Fena/Informer.ba