BiH Udarno Vijesti

Oprema za trebevićku žičaru iz Švicarske stiže u novembru

Prvi dijelovi opreme za trebevićku žičaru iz švicarskog grada Grehena stižu u Sarajevo krajem novembra. Završeni su i svi pripremni radovi na stazi od polazne stanice do Trebevića, pa sredinom naredne godine očekujemo početak montaže, kazao je jučer za “Avaz” dogradonačelnik Igor Kamočaji.

Tada će uslijediti i obnova devastiranog objekta stanice žičare, prilaznih puteva i parkinga. Do kraja naredne godine moramo završiti svu infrastrukturu, a 2013. žičara će početi raditi – rekao je Kamočaji.

Za sat će prevoziti 1.200 putnika

Prema njegovim riječima, oprema iz Švicarske košta šest miliona franaka, a da bi žičara proradila, potrebno je 12 miliona KM. Ostatak će morati naći u domaćim budžetima.

Planirano je da vozi dosadašnjom relacijom od Bistrika do Vidikovca, odnosno sa 583 do 1.160 metara nadmorske visine. Projektom je predviđeno šest sjedećih kabina koje će za sat prevoziti 1.200 osoba. Osim toga, umjesto ranijih osam, bit će postavljeno 13 stubova, jer će nove kabine biti teže, a brzina veća.

Inače, u Gradskoj upravi još su zbunjeni pa ne znaju kome će je dati na korištenje. Iako se spominju GRAS i nova firma kojoj bi pripala žičara, kazali su nam da će se o tome dogovoriti Gradska uprava i Vlada KS.

 

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • GRASU niposto pa da drze gore gradjane kao taoce u zraku ako im en isplate dva regresa ili da u po voznje kazu otkacilo se ono gore ko na trolama