Ekonomija Udarno Vijesti

Optima zainteresirana za OMV pumpe u BiH i Hrvatskoj

Kompanija “Optima” zainteresovana je za preuzimanje benzinskih pumpi austrijske grupe OMV AG u Hrvatskoj i BiH radi proširenja poslova na Balkanu, izjavio je generalni direktor Optima grupe Jurij Belov.
Belov je rekao je da je regionalno proširenje jedno od strateških ciljeva kompanije, koja upravlja jedinom rafinerijom nafte u BiH u Brodu, fabrikom motornih ulja u Modriči i lancom benzinskih pumpi Nestro

“Ozbiljno razmatramo situaciju i zainteresovani smo da uđemo na hrvatsko tržište i preuzmemo maloprodajni lanac OMV u Hrvatskoj, kao i u BiH”, rekao je on Rojtersu.

OMV je u utorak saopštio da planira da proda svoje objekte u Hrvatskoj i BiH i da će razgovori sa zainteresovanim stranama početi u narednih nekoliko mjeseci.

OMV ima 63 maloprodajna objekta u Hrvatskoj i 13 odsto udjela u dionicama, dok u BiH ima 13 objekata i osam odsto udjela na tržištu.

Optima grupa, koja je u vlasništvu ruske kompanije “Njeftegazinkor”, u sastavu državne firme “Zarubežnjeft”, ima maloprodajnu mrežu od 88 benzinskih stanica u BiH.

Ova kompanija najavila je ranije da planira da investira 200 miliona eura u širenje maloprodajnog lanca do 2015. godine.

Srna/Informer.ba