BiH Udarno Vijesti

Optuženi za ratne zločine u Višegradu negirali krivicu

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Predrag Milisavljević i drugi, optuženi Predrag Milisavljević, Miloš Panetlić i Ljubomir Tasić izjasnili su se da nisu krivi.

Sud BiH potvrdio je 19. septembra 2012. godine optužnicu kojom se optuženi Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Predrag Milisavljević i Miloš Pantelić, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, a Ljubomir Tasić, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, u periodu od aprila do kraja juna 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, policije Republike Srpske i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području opštine Višegrad, znajući za takav napad, izvršili progon bošnjačkog stanovništva na području opštine Višegrad na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Progon su vršili ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem, mučenjem, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njezin život ili tijelo na bilo koji drugi oblik teškog seksualnog nasilja, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode, počinjena u namjeri nanošenja velike patnje odnosno ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, saopćeno je iz Suda BiH.

Fena/Informer.ba