Svijet Udarno Vijesti

Optuženi za terorizam u SAD-u priznali krivicu, među njima i BiH državljanin

Dilan Bojd (24), sin Denijela Petrika Bojda (41) koji je priznao da je vođa ekstremističke militantne grupe iz Sjevere Karoline, priznao je danas krivicu pred saveznim sudom za učešće u planiranju nasilnih džihadskih napada u inostranstvu.

Dilan je priznao krivicu u sklopu sporazuma sa tužilaštvom. On se suočava sa zatvorskom kaznom u trajanju od 15 godina i sljedeće ročište za izricanje kazne zakazano je za decembar.

Vlada je impresionirana nastupima optuženog“, rekao je pomoćnik državnog tužioca Jonh Bauler u obraćanju sudiji Luisu Flanaganu.

Bojd je u zatvoru od hapšenja sa još šest lica u julu 2009. godine. Svi uhapšeni suočavaju se sa više tačaka optužnice povezanih sa planiranjem pomaganja militantima u drugim zemljama.

U optužbi se navodi da je najstariji Bojd, koji je preobraćenik u islam, veteran u militantnim kampovima za obuku u Pakistanu i Afganistanu. Tužilaštvo navodi da je on organizovao zavjeru iz svoje kuće u Vilou Springu u Sjevernoj Karolini.

Petorica optuženih za osnivanje lokalnog lanca za planiranje napada izjasnili su se 16. avgusta pred američkim saveznim sudom u gradu Rejli u Sjevernoj Karolini da se ne osjećaju krivim prema optužbama. Optuženi su dio grupe koja je prvobitno optužena 2009. godine za planiranje izvršenja terorističkih djela, uključujući obuku i napade na područjima kao što su Kosovo, Jordan i Pojas Gaze.

Suđenje im je zakazano za iduću sedmicu pred saveznim sudom u Nju Bernu u Sjevernoj Karolini.

Četvorica optuženih Dilan Bojd (24), Zijad Jagi (23), Muhamed Omar Ali Hasan (24) i Hisen Šerifi (27) imaće zajednički proces, dok će se peti Anes Subašić imati odvojeno suđenje.

Još dvojica optuženih, uključujući i navodnog lidera grupe, Denijela Petrika Bojda i njegov sin Zakarije Bojd (22) ranije su prihvatili sporazume o izjašnjavanju o krivici i čekaju presudu.

Hisen Šerifi porijeklom je sa Kosova i ima stalno boravište u Sjevernoj Karolini, dok je Subašić, naturalizovani američki državljanin, rođen u Banjoj Luci.

Kosovska policija uhapsila je u junu 2010. godine Albanca Bajrama Asilanija (29) osumnjičenog za podršku planiranom terorističkom napadu. U policijskom saopštenju navodilo se da je Asilani uhapšen na osnovu američkog zahtjeva za ekstradiciju.

Prema policijskim podacima, on se suočava sa optužbama u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina za pružanje materijalne podrške teroristima, podršku terorizmu i planiranje ubistva, otmica, nanošenje povreda osobama i oštećenje imovine.

SAD namjeravaju da od Kosova zatraže izručenje Asilanija, koji je poznat i kao “Ebu Hatab”, kako bi se pojavio na sudskom procesu u gradu Rejliju.

U federalnim dokumentima navodi se da je i Asilani član grupe uhapšene u oblasti Džonston.  Federalni agenti navode da je Asilani bio u neprestanom kontaktu sa osumnjičenima; da je tražio novac od osumnjičenih kako bi uspostavio operativnu bazu na Kosovu za vođenje nasilnog džihada – postigao je dogovor sa osumnjičenima da se završi rad na ostvarenju zadatih ciljeva i prihvatio je fondove od osumnjičenoh kako bi sebi olakšao putovanje.

U dokumentima se navodi i da je Šerifi 2008. godine putovao na Kosovo iz Rejlija kako bi pokrenuo, kako vlasti navode “nasilan džihad“. Tokom boravka na Kosovu, Šerifi je navodno uspostavio odnos sa Asilanijem.

Asilani je optužen da je Šerifiju nabavljao videosnimke povezane sa nasilnim džihadom “kako bi ih prevodio i koristio za regrutovanje drugih za učešće u džihadu ili da motiviše one koji već učestvuju u džihadu“.

Američke vlasti ističu da je Šerifi preveo videosnimke i po završenom zadatku Asilani mu je rekao da prikupi novac koji bi bio upotrebljen za kupovinu zemljišta i ustanovljavanja zajednice istomišljenika na Kosovu, gdje bi osumnjičeni skladištili naoružanje i municiju. Ta zajednica služila bi i kao operativna baza za sprovođenje džihada na Kosovu i drugim zemljama.