BiH Vijesti

Optuženi zbog uzimanja novca od ekskurzije

Opštinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva protiv pet lica zbog utaje i nesavjesnog rada u službi, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Optužnica je potvrđena protiv Duška Rujevića, Almira Brkića, Kristiana Pavića, Ramiza Mešanovića i Renate Omić, a u vezi sa organizacijom ekskurzije maturanata Mješovite srednje škole iz Banovića u septembru prošle godine u Pulu, te za organizaciju prevoza, smještaja i viziranja dokumentacije za karatiste Federacije BiH  u oktobru 2010. godine u Italiju.

Rujević je optužen da je kao opunomoćenik Turističke agencije “Oceanic travel” od odgovornih lica Mješovite škole preuzeo ukupan iznos prikupljenog novca za plaćanje troškova smještaja i prevoza maturanata u Pulu, ali je dio od 20.000 KM zadržao za sebe, čime je boravak više od 140 učenika bio uskraćen u hotelu zbog neplaćenog smještaja.

U optužnici je navedena i sumnja da je Rujević, kao opunomoćenik Turističke agencije “Mediteran turs”, preuzeo novac od predstavnika Saveza karate klubova FBiH za prevoz, smještaj i viziranje dokumenata za boravak karatista u Italiji, te da je dio novca u iznosu 4.650 KM zadržao za sebe.

Optužnica tereti i odgovorne osobe u “Oceanic travelu” Almira Brkića, Kristiana Pavića, te direktore Mješovite srednje škole Banovići Ramiza Mešanovića i “Mediteran tursa” Renatu Omić zbog sumnje da su propustili da urade obavezne provjere kako bi se ekskurzija učenika u Pulu i boravak sportista u Italiji obavili prema planu.

Nakon pokretanja istrage protiv odgovornih lica u “Oceanic travelu”, u vansudskoj nagodbi roditelja učenika i optuženih, u februaru je izvršeno obeštećenje roditelja u cjelokupnom iznosu.

 

Srna/Informer.ba