Crna hronika Vijesti

Optužnica protiv bračnog para Mandić

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bračnog para Ivanke i Danka Mandića za produženo krivično djelo pranje novca.

Optuženi bračni par se tereti da su tokom 2005. godine, kao ovlaštena lica jednog pravnog lica u Širokom Brijegu, oprali novac u namjeri da izvrše legalizaciju nezakonito stečenog novca.

Oni su, prema navodima optužnice, otvorili transakcijske račune u više poslovnih banaka i preuzimali novac od većeg broja pravnih lica, sa ciljem da se novac pravnih subjekata koji je poticao od prodaje robe za gotovinu, izbjegavanjem plaćanja poreza na promet, ovim subjektima vrati u redovne tokove njihovog poslovanja.

Mandići su uplatnice potpisivali kao ovlaštena lica, a preuzeti novac uplaćivali su kao “polog pazara” na račun pravnog lica i odmah po polaganju prebacivali na račune više pravnih lica kao “plaćanje računa“, i “uplata računa” da bi prikazali da je između pravnog lica i navedenih pravnih lica bilo stvarnog prometa.

Optužnica tereti Mandiće da su preko transakcijskih računa otvorenih kod više banaka uplatili 2.169.007,30 KM pravnim licima u nekoliko firmi, a koje su ubacili u redovne tokove poslovanja pravnih lica.

Oni se terete da su na taj način prikrili novac stečen prodajom robe za gotovinu, neplaćanjem poreza propisanog zakonom BiH u ukupnom iznosu od 348.974,24 KM, oštetivši na taj način budžet BiH za navedeni iznos.

Optuženi Mandići se terete da su novac veće vrijednosti, za koji su znali da je pribavljen počinjenjem krivičnog djela, primili i njime raspolagali, te upotrijebili u privrednom poslovanju, a vrijednost novca prelazi iznos od 50.000 maraka, čime su počinili produženo krivično djelo pranje novca.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Srna/Inforemr.ba