BiH Vijesti

Optužnica protiv Milana Markovića zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u Sokocu

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Milana Markovića zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv bošnjačkih civila na području općine Sokolac od juna 1992. do marta 1993. godine.

Marković se stavlja na teret da je u vrijeme oružanih sukoba u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, na području opštine Sokolac učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju više osoba bošnjačke nacionalnosti koja su bila protivzakonito zatvarane u prostorijama Stanice javne bezbjednosti Sokolac, te u osnovnim školama u Sokocu i mjestu Čavarine.

Optužnica je upućena Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na potvrđivanje.

Za Markovića je Okružno tužilaštvo, kako je saopćeno, predložilo određivenje mjere zabrane napuštanja boravišta i obavezu sedmičnog javljanja nadležnoj instituciji.

Ovo je druga optužnica za ratni zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava koju je za pet mjeseci ove godine podiglo Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

U martu ove godine Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Milivoja Ašonje i Ilije Đerića, osumnjičenih da su u aprilu 1994. godine na području općine Rogatica fizički zlostavljali dva bošnjačka civila koja su nezakonito lišena slobode.

 

Fena/Informer.ba