BiH Udarno Vijesti

Optužuje osoblje UKC Tuzla: Tvrdi da je mrtav fetus nosila danima

Senada Alimanović (31) iz Poljica, kod Lukavca, tvrdi da je u petom mjesecu trudnoće doznala da nosi mrtav fetus, ali je tuzlanski ljekari nisu htjeli operisati dok ne uplati 980 KM.

Njena šokantna ispovijest je uzburkala strasti u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Tuzla, koji je u posljednje vrijeme prepoznatljiv po aferama raznih vrsta, a sve manje po profesionalnim dostignućima osoblja.

“Ultrazvukom je utvrđeno da nosim mrtvo dijete. Iz Doma zdravlja Lukavac hitno su me uputili na UKC Tuzla, gdje sam ponovo stavljena na ultrazvuk i gdje je konstatovano isto. Rečeno mi je da moram uplatiti 980 KM da bi obavili operaciju, a potom je doktorica kontaktirala sa generalnim direktorom, koji je rekao da moram platiti troškove operacije, jer nemam knjižicu“, govori Alimanovićeva.

Sve se to, kaže, dogodilo u avgustu ove godine. Njen nevjenčani suprug Nazif kaže da su u UKC dolazili desetak dana u vrijeme kada je ona bila životno ugrožena, ali da joj ljekari nisu htjeli pomoći bez uplate.

“Pokušao sam na raznorazne načine obezbijediti novac, ali nisam uspio. U OSCE-u su mi sakupili 120 KM, ali to nije bilo dovoljno za zahvat”, govori Nazif.

Noćna mora Alimanovićeve, koja tvrdi da je desetak dana krvarila i da se previjala od bolova, okončana je u Doboju, tako što je ona uzela zdravstvenu knjižicu svoje snahe.

“Morala sam to uraditi zbog svojih dvoje maloljetne djece. Ljekari u Doboju su mi rekli da sam stigla u posljednji čas. Da sam zakasnila samo dva sata, bila bih mrtva“, kroz suze priča ona.

O optužbama je danas progovorio i direktno prozvani generalni direktor UKC Tuzla Elmir Čičkušić. U nekoliko navrata Čičkušić je konstatovao da ga niko nikada nije zvao, niti je na bilo koji način kontaktirao s njim u vezi s liječenjem Alimanovićeve. Čičkušić, analizom protokola sa klinika i ambulanti, kaže da je Alimanovićeva posljednji put u UKC-u boravila 9. maja ove godine, iako ona tvrdi da se sve navedeno dogodilo u avgustu.

“Ona je na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo došla 9. maja s uputnicom Doma zdravlja Lukavac. Bez obzira što je neosigurana osoba, ona je pregledana, obavljen je ultrazvučni pregled i postavljena dijagnoza. Utvrđeno je da je riječ o besplodnoj trudnoći u ranom stadiju, te joj je data uputa da se javi u dnevnu hirurgiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo. U nalazu koji joj je izdat navedeno je da se hitno javi ljekarima ukoliko dođe do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja. Uvidom u kasniju dokumentaciju utvrdili smo da više nikada nije bila na Klinici za ginekologiju i akušerstvo”, kaže Čičkušić.

Dodaje da nema “sporne fakture” od 980 KM koju pominje Alimanovićeva, te kaže da bi zahvat koji je u tom trenutku bio potreban pacijentici koštao 214 KM.  Na koncu tvrdi da neće ulaziti u analizu da li Alimanovićeva govori istinu ili ne, niti će moralnu i profesionalnu satisfakciju tražiti na sudu, bez obzira što je njemu i ustanovi na čijem je čelu nanijeta ogromna šteta.

Seksualno uznemiravanje

Prethodna afera na UKC Tuzla odnosila se na Zlatana Fatušića, direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kojeg je šest uposlenika te klinike optužilo za, između ostalog, seksualno uznemiravanje. U njegovu odbranu stali su drugi ljekari i osoblje UKC Tuzla, a nastavljena je interna istraga.

 

Nezavisne/Informer.ba