BiH Udarno Vijesti

Osam beba na Jezeru u izolaciji od MRSA-e

Sve je više reakcija porodilja čije su se bebe zarazile opasnom bakterijom MRSA u novoobnovljenom porodilištu na Jezeru u Sarajevu. Mirsada Hukić, šefica Mikrobiološkog instituta u ovom porodilištu, potvrdila je za “Dnevni avaz” da je na Jezeru u izolaciji osam beba zaraženih ovom bakterijom.

Dvije bebe s kožnom infekcijom primljene su u našu bolnicu iako su rođene u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”. Jedna beba je iz Travnika, a pet ih je rođeno na Jezeru. Bebe su starosti od 18 dana do 30 dana. Kada su otpuštene, nisu imale nikakve simptome infekcije. Moguće je da su se zarazile u kući – rekla je Hukić.

Prema njenim riječima, u porodilištu na Jezeru stanje nije alarmantno, a trudnice nemaju razloga za strah od zaraze ako dođu da se porode.

Zbog građana na svojoj stranici davat ćemo izvještaj stanja o bakteriji MRSA u našoj bolnici, jer nemamo šta kriti. Ova bakterija postoji u svakoj bolnici, a beba čim se rodi, kolonizira s bakterijama. MRSA je prije bila obični stafilokok, koji je zbog široke upotrebe antibiotika postao imun na njega. Njih 95 bilo je osjetljivo na antibiotik, a pet posto nije. Sada se sve obrnulo, tako da ih je 95 rezidentno i ne reagira na antibiotike – rekla je Hukić.

Dodala je da su od početka ove godine prilikom prijema u bolnicu pregledali 4.500 porodilja.

Samo je sedam ili osam žena bilo pozitivno na MRSA-u. Također, svaki mjesec kontroliramo osoblje na ovu bakteriju, a u ovom mjesecu nismo imali pozitivnih. U slučaju da se desi da je neko pozitivan, ne može ići na posao. Osim toga, imamo i vanjsku kontrolu osoblja u Zavodu za javno zdravstvo KS svakih šest mjeseci, mjere su rigorozne – kaže Hukić.

 

Avaz/Informer.ba