Svijet Udarno Vijesti

Osama bin Laden znao detalje napada u Londonu

Američki bezbjednosni zvaničnici navode da je lider Al kaide Osama bin Laden znao za planiranje napada militanata na mrežu gradskog saobraćaja u Londonu 7. jula 2005. godine, ali i da je to bila posljednja uspješna operacija u kojoj je on učestvovao.

Prema njihovim riječima, posredni dokazi, uključujući informacije dobijene iz Bin Ladenovog skrovišta u Abotabadu u Pakistanu, gdje su ga ubili američki komandosi 2. maja, takođe sugerišu da je lider Al kaide znao i o neuspjelom planu da se izvrše simultani napadi na transatlantskim letovima za SAD.

Bin Laden je brinuo o svakom detalju. Takođe, postoji razlog da vjerujemo da je znao o svim većim planovima Al kaide tokom faze njihovog planiranja”, rekao je jedan od američkih zvaničnika.

Zvaničnici nisu željeli da budu imenovani, jer nisu ovlašteni da govore o protivterorizmu.

U napadima na tri stanice podzemne željeznice i autobus sa dvije platforme 7. jula 2005. godine poginula su 52 civila i četiri bombaša samoubice.

Analitičari navode da posljednje procjene iz SAD podržavaju navode administracije američkog predsjednika Baraka Obame da je, uprkos višegodišnjoj izolaciji u Abotabadu, Bin Laden i dalje bio u toku sa aktivnostima svojih pristalica širom svijeta.

 

Srna/Informer.ba