Izdvojeno Region Vijesti

Osamdestrogodišnjak preživio 60 uboda stršljena

Mato Poljan (83) iz Šandrovca kraj Bjelovara otišao je u subotu cijepati drva iza štaglja.

Nakon pola sata osjetio sam ubod u leđa i potom je na mene sletio čitav roj stršljenova. Očito su se nastanili u stablu kruške kraj štaglja. Pao sam na tlo potrbuške i zvao upomoć, a oni su me bez prestanka ubadali. Kći mi je viknula da puzim. U tom su se trenutku poplašile ovce i istrčale iz tora i uskomešale se oko mene.To je vjerojatno preplašilo stršljenove” – prisjeća se Mato, koji kaže da više neće kročiti tamo gdje su ga napali insekti.

Ubrzo je stigao unuk Bojan, odveo djeda u dvorište te mu skinuo košulju. Supruga Štefanija (80), koja se kreće uz pomoć štaka, odmah je uzela sirće i namočila ručnike kojima su ona, kći Ivka i unuk Bojan Mati trljali svako mjesto uboda. Imao je 60 uboda. Zvali su Hitnu. Ljekari su se čudili kako je Mato pri svijesti.

Nije mogao stajati. Prevezli su ga u bolnicu gdje je dobio terapiju. Idućeg dana su ga pustili kući. Mato vjeruje kako ga je spasila supruga.

U jednoj TV emisiji pčelar je pričao da mjesto uboda treba trljati sirćetom” – rekla je Štefanija.

Dr. Sanja Mitrović-Hamzić kaže da je Matin organizam pokazao izuzetnu otpornost. U nekim slučajevima i jedan ubod može biti koban.

24stata.hr/Informer.ba