BiH Udarno Vijesti

Osim razgovarao sa Nikšićem o problemu duga NSBiH i klubova

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas delegaciju Komiteta za normalizaciju stanja u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH, s predsjednikom Ivicom Osimom na čelu.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom stanju u bosanskohercegovačkom nogometu, s posebnim osvrtom na rješavanje problema dugovanja koja N/F Savez BiH i pojedini premijerligaški klubovi imaju prema Poreznoj upravi Federacije BiH.

Zajednička je ocjena da dugovanja, koja sa zateznim kamatama iznose blizu 15 miliona KM, treba riješiti, prevashodno na dobrobit sporta i klubova. U tom kontekstu razmotreno je više ideja na tragu modela primijenjenog u nekim evropskim državama, kao i inicijativa da se u najskorije vrijeme organizuje okrugli stol na kojem će svi zainteresirani, uključujući i klubove iz drugih sportova, pokušati iznaći sistemsko rješenje ove situacije.

”Vlada FBiH nema dileme da je sport najbolji ambasador ove zemlje i učinit će sve što je u njenoj moći i domenu da pomogne njegov razvoj i afirmaciju. Svjestan sam da je rješavanje problema dugovanja ponekad nemoguća misija, ali smo opredijeljeni da vam pomognemo”, kazao je premijer Nikšić.

Ističući da je u interesu svih da imamo Savez koji je respektabilan u međunarodnim nogometnim asocijacijama, predstavnici krovne kuće bh. nogometa zahvalili su premijeru Nikšiću i Vladi FBiH na dosadašnjoj pomoći, kao i razumijevanju za trenutno stanje i potrebu njegovog adekvatnog rješavanja.

Federalni premijer je ovom prilikom zahvalio predsjedniku Komiteta Ivici Osimu za angažman na normalizaciji stanja u N/F Savezu BiH i aktivnostima kojima je deblokiran nastup naših timova na međunarodnoj sceni, te skinuta suspenzija UEFA i FIFA.

Inače, današnjem sastanku prisustvovali su i federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, ministar finansija Ante Krajina, predstavnici Porezne upave FBiH, te članovi Komiteta za normalizaciju stanja Elvedin Begić i generalni sekretar N/F Saveza BiH Jasmin Baković, stoji u saopštenju.

 

Informer.ba