Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Osnivač Megauploada pušten na slobodu uz kauciju

Sud na Novom Zelandu odobrio je da Kim Dotcom, osnivač web stranice za razmjenu fajlova Megaupload, bude pušten na slobodu uz plaćanje kaucije.

Dotcom (38) je bio u zatvoru od 20. januara na zahtjev SAD, koje ga terete za najveće kršenje autorskih prava u istoriji.

Vlasnici Megaupload optuženi su da su neovlaštenom distribucijom piratizovanih filmova, muzike, softvera i ostalih materijala nanijeli štetu nosiocima autorskih prava od preko 500 miliona dolara.

Sudija Neil Dawson poništio je prethodne dvije sudske odluke i rekao da više ne postoji rizik da će Dotcom, koji ima njemačko državljanstvo, pobjeći iz zemlje, pošto mu je zaplijenjena sva imovina.

Dotcom je u obraćanju novinarima rekao da mu je laknulo što će se vratiti kući, gdje ga čekaju troje djece i trudna supruga.

On je 17. februara optužen u tri dodatne tačke za kršenje autorskih prava i u pet novih tačaka za prevaru. Prethodno je optužen za iznudu, pranje novca i u dvije tačke za kršenja autorskih prava.

SAD su zatražile izručenje Dotcoma i trojice njegovih saradnika, kojima je ranije odobreno puštanje iz pritvora uz plaćanje kaucije.

Megaupload je osnovan 2005. godine, a stranica je zatvoren prošlog mjeseca odlukom američkih vlasti.

 

Srna/Informer.ba