BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

U osnovnim školama KS-a formirani “elitni” razredi za djecu bogatih roditelja

Elitni razredi u osnovnim školama KS-a nisu rijetkost, tvrde u sindikatu osnovnog obrazovanja.

Učenici petog razreda O.Š. Safvet-beg Bašagić školske klupe više neće dijeliti sa djecom istog ili sličnog socijalnog statusa.

Takva odluka direktorice nastavnog vijeća izazvala je svojevrsnu pobunu i pritiske imućnih i uglednih roditelja…

Slučajno ili ne, prije pet godina, u istom odjeljenju prvog razreda ove škole našla su se djeca desetak uglednih Sarajlija. To odjeljenje mnogi su nazvali elitnim, jer je, tvrde, glavni kriterij bio dobra plaća majki i očeva.

Lejla Dizdarević, direktorica OŠ „Safvet-beg Bašagić“, rekla je za TVSA da ovaj podatak nije tačan, te da nikada od roditelja nisu tražili podatak kolika im je plata.

Ovo odjeljenje pohađala su djeca uglednih glumaca, biznismena, novinara, pa čak i aktuelnih ministara.

Upravo su se oni pobunili protiv prebacivanja djece u druga odjeljenja. Direktorica tvrdi da je u odjeljenju često bilo nesuglasica i među samim roditeljima. Učenici su bili nemirni, svađali se međusobno, ali i s učiteljicom.

Pedagogica Samela Alagić tvrdi da u ovoj školi nijedno odjeljenje nije formirano kao elitno. Tu etiketu nerijetko nameću sami roditelji.

Nezvanično se saznaje da su poznati i utjecajni roditelji vršili pritisak na direktoricu i Nastavno vijeće da odustanu od razdvajanja učenika poznatih ličnosti.

U Sindikatu osnovnog obrazovanja tvrde da tzv. elitni razredi postoje u većini osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

 

Informer.ba