Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Ostala bez oca, majke, brata, snahe i dvojice bratića

U stravičnom sudaru kod Kalesije u noći s petka na subotu za svega nekoliko trenutaka Naza Čević (32) izgubila je oca Mustafu Ćatića, majku Selmu, brata Mersudina, snahu Almu te bratiće, šestogodišnjeg Almira i šestomjesečnu bebu Kenana. Nastradala porodica Ćatić vraćala se sa svadbe u Kalesiji, gdje su bili zajedno s Nazom Čević, koja sa suprugom i djecom živi u ovom gradu.

Strahovit prizor

U subotu navečer su bili kod mene, veselili smo se. Pošli su svojoj kući, ispratila sam ih i nikad više ih neću vidjeti.” Ovim riječima, koje prekida snažan jecaj i plač, Naza počinje svoju tužnu, gotovo nevjerovatnu priču o porodičnoj tragediji u kojoj je šest članova njene porodice izgubilo živote.

Te noći tetke su me nazvale da dođem, smirujući me riječima da se dogodio manji udes. Ali, kad su mi kazale da hitno dođem, predosjećala sam da je bilo nešto strašno. Po dolasku na mjesto nesreće vidjela sam kolonu zaustavljenih auta, a onda, strahota. Gledala sam kada su mi oca i brata vadili mrtve iz skršenog automobila. Svijet mi je srušen, a samo ja i moje srce znamo kako mi je “- govori uz plač, rukama brišući suze, Naza Čević, koja snage za daljnji razgovor više nije imala.

I treći dan nakon nezapamćene nesreće ispred porodične kuće u Siminom Hanu, gdje je živjela šestočlana porodica Ćatić, brojna rodbina, komšije i prijatelji u šoku i tišini s nevjericom pričaju o ovom događaju.

Odgođen ukop

Datum dženaze i ukopa šestero Ćatića još nije određen, jer obdukcija tijela nastradalih nije završena.

Išao sam u Komemorativni centar da vidim dokle se došlo s obdukcijom. Bojim se da će ovo potrajati, jer se očito kod nas ništa ne može na vrijeme obaviti, pa ni taj posljednji ispraćaj i smiraj za mrtve” – kaže Aljo Hodža, badžo smrtno stradalog Mustafe.

Ni u Tužilaštvu TK nisu sigurni kada će biti urađena obdukcija, jer, kako nam je rečeno, riječ je o dosta kompliciranom slučaju.

Šestogodišnjak i dalje životno ugrožen

Ljekari u tuzlanskom UKC-u i dalje se bore za život šestogodišnjeg Velida Manjića, dok je njegova majka Farzila (30) u stabilnom zdravstvenom stanju na Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla. Oni su također s porodicom Ćatić bili u smrskanom automobilu “ford orion”.

Maloljetni dječak s povredama glave i dalje je u izuzetno teškom stanju. Priključen je na aparate za vještačko disanje, a hospitaliziran je na Odjelu intenzivne njege “- kazala je Ersija Aščerić-Mujedinović, portparol UKC-aTuzla.

Avaz/Informer.ba