Izdvojeno Svijet Vijesti

Osuđen za ubistvo djevojčice od prije 55 godina, majka ga odala na samrti

Čak 55 godina nakon što je sedmogodišnja djevojčica Maria Reedalph nestala dok se na ulici gradića Secamoore u Ilinoisu, u SAD, igrala u snijegu sa drugaricom, njen bivši komšija Jack Daniel Maclowe  osuđen je na doživotnu robiju zbog njene otmice i ubistva.

Ključnu ulogu u rasplitanju misterije imala je Macloweova majka, koja je na samrti odala dugo čuvanu tajnu.

Jack Daniel Maclowe  , koji je 1957. godine imao 17 godina i bio poznat pod imenom John Tesse, tek prije dvije godine je identifikovan kao Marijin susjed iz djetinjstva. Kao Johnny plavokosi mladić sa konjskim repom koji je djevojčicama ponudio da ih nosi “na krkače”. Umjesto bezazlene igre, malu Mariju je odveo u nepoznatom pravcu.

Maclowe, koji je kasnije jedno vrijeme radio kao policajac, optužen je u septembru za otmicu djevojčice i ubistvo. I dalje tvrdi da je nevin i da su mu sve namjestili korumpirani policajci i tužioci.

Maclowe,, koji danas ima 73 godine, bio je ispitan odmah po Marijinom nestanku, ali nikad nije bio osumnjičen jer je imao savršen alibi. On i njegovi roditelji izjavili su da je u tom trenutku bio kilometrima daleko u Rockfordu, gdje se prijavio u vojsku.

Slučaj ubistva je u međuvremenu zatvoren, ali Secamoore  nije zaboravio malu Mariju. Na 40. godišnjicu njenog nestanka, otkriven je spomenik u njenu čast.

Maklweova najmlađa sestra Janet, koja je u vrijeme zločina bila beba, pozvala je policiju u Ilinoisu 2008. godine i rekla istražiteljima da joj je majka na samrti u bolnici, nekoliko godina ranije, priznala da je Johnizvršio ubistvo.

John je to uradio, i ti moraš to da kažeš nekome“, rekla je njegova majka na samrtničkoj postelji.

Janet  je dodala da je majka bila uzbuđena i uznemirena i da ju je proganjao osjećaj krivice.

Spomenik Mariji Reedalph

Kada je policija ponovo otvorila slučaj, pronašla je nedosljednosti u Johnovom alibiju.

Kathy  Sigman Chapman, koja se sudbonosnog dana igrala sa Marijom, pokazala je na njegovu fotografiju u policiji 2010. godine.

Iako je prije toga vidjela stotine, pa i hiljade fotografija, ovo je bilo prvi put da je lik na fotografiji identifikovala kao “Johnnyja”.

Nezavisne/Informer.ba