BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Osuđen zbog pozdrava »Zig hajl« u sarajevskom kafiću

Zemaljski sud u Klagenfurtu osudio je na godinu i po dana jednog 20-godišnjeg Austrijanca, zato što je za vrijeme službovanja u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini pozdravio nacističkim pozdravom.

Prema riječima državnog tužioca Bernharda Kaplanera, taj mladić je tokom službovanja pri austrijskom kontingentu u mirovnim snagama u Bosni 2010. godine, jasno podigao desnu ruku i pozdravio sa “Zig hajl”.

Mladić je osuđen na kaznu od 18 mjeseci, od čega šest mora odležati u zatvoru zbog kršenja zakona o zabrani veličanja Trećeg rajha.

Još za vrijeme službovanja u Austriji, prije odlaska u Bosnu, u maju 2010. godine, on je u Austriji na rame istetovirao nacističke simbole.

Tako na desnoj ruci ima oznaku “ABK” (Arijevsko bratstvo Koruške), a odmah nakon što je došao u Sarajevo istetovirao je novi nacistički simbol – “Krv i čast”, moto hitlerove omladine.

Tokom proslave jednog rođenda, 17. novembra prošle godine, u jednom kafiću u Sarajevu, on je podigao desnu ruku i uzviknuo “Zig hajl”.

Prilikom povratka u kamp on je, prema tužiocu, vrijeđao jednog austrijskog vojnika stranog porijekla riječima “Svinjo strana, ubiću vas sve” i napao ga uzvikujući “Hajl Hitler”.

Pred sudom je optuženi rekao da nije razmišljao kada se tetovirao, i odbacio tvrdnje da je koristio hitlerovski pozdrav u kafiću, a što se tiče napada na kolegu toga se ne sjeća jer je bio pijan.

Takođe je rekao da ideološki nema nikakve veze sa nacionalsocijalizmom, a pojmove “arijevski” i “Krv i čast” on je istetovirao da bi nešto imao.

Takve pojmove, kako je dodao, on sada sigurno ne bi ponovo izabrao, već možda samo “krst i incijale svojih roditelja”.

Sudija Mihaela Sanin je istakla, obrazlažući kaznu, da vojnici koji se nalaze u mirovnim misijama predstavljaju “vizit kartu” Austrije, pa se zbog toga moraju i primjerno ponašati.

 

Agencije/Informer.ba