BiH Udarno Vijesti

Osuđeni borci zbog protesta ispred vlade 2010.godine

Borački protesti organizirani 21. aprila prošle godine ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, koji su završeni velikim neredima, ovih dana dobili su sudski epilog.

Organizatorima demonstracija na kućne adrese stigla je presuda Općinskog suda Sarajevo prema kojoj su tadašnji predstavnici temeljnih boračkih organizacija Dževad Rađo, Izet Ganić, Munir Karić i Huso Tucak osuđeni na novčane kazne od po 1.000 KM uvjetno na godinu.

Ustavni poredak

Uporedo s prekršajnim postupkom svojevremeno je vođen i krivični postupak u kojem su Rađo, Tucak, Ganić i Karić bili osumnjičeni za rušenje ustavnog poretka, ali je nadležno tužilaštvo odustalo od te istrage. Novčane kazne od po 4.000 i 5.000 KM uvjetno na godinu izrečene su i temeljnim boračkim organizacijama.

– U presudi koju sam dobio piše da su Organizacija porodica šehida, RVI i “Zlatni ljiljani” uvjetno na godinu kažnjeni sa 4.000 KM, a Savez demobilisanih boraca FBiH sa 5.000 KM. Nas četvorica kazne od po 1.000 KM, kao ni organizacije, nećemo platiti ako u roku od godinu ne napravimo isto prekršajno djelo – kazao je Karić.

Slanje poruke

Prema njegovim riječima, s ovakvom presudom u narednih 12 mjeseci onemogućeni su bilo kakvi borački protesti i njihova borba za prava.

Jasno je da je nemoguće bilo šta organizirati, jer se uvijek može desiti da neko nekoga udari, da se napije i slično. To se može protumačiti kao prekršaj zbog kojeg bismo morali platiti kaznu. Prema tome, što se tiče takvih aktivnosti, mi smo blokirani. Kratko rečeno, mi smo naredne godine suspendovani” – kaže Karić.

On smatra da cilj postupka nije bio samo da se borci zaustave nego da se po njima pošalje poruka i drugima koji hoće da se bore za svoja prava.

Ako su četiri temeljne organizacije dovedene u takvu poziciju, a radi se o ljudima koji su branili ovu zemlju, šta onda mogu očekivati drugi “- kaže Karić.

Odluka o žalbi

Karić i Ganić sutra će imati sastanak sa svojim advokatom Adilom Lozom kako bi se dogovorili o mogućoj žalbi na presudu.

Moje mišljenje je da mi više tu ništa ne možemo uraditi. Očito se išlo na to da kazna protiv nas mora biti izrečena “- istakao je Karić, piše Avaz.

Rađo: Spreman scenarij

Dževad Rađo smatra da nije bilo nikakvih elemenata za izricanje kazni voditeljima protesta i boračkim organizacijama.

To je bio scenarij u režiji SDP-a i SDA. Oni su realizirali glavni cilj, a to je da umrtve nevladin sektor, odnosno boračke organizacije “- kazao je Rađo.

 

Informer.ba