Crna hronika Udarno Vijesti

Osuđeni silovatelji maloljetne djevojčice iz Živinica

Kantonalni sud Tuzla je u prvostepenom postupku, nakon što su optuženi na glavnom pretresu priznali krivnju, donio osuđujuću presudu i izrekao kazne zatvora za devet optuženih zbog krivičnog djela ˝spolni odnošaj se nemoćnom osobom˝ u sticaju sa drugim krivičnim djelima, a vezano za seksualne odnose koje su imali sa maloljetnicom od 2. do 4. decembra 2010. u Živinicama.

Ukupno 14 godina i mjesec zatvora

Sud je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora Selmiru Čelebiću u trajanju od tri godine, Sabahudinu Maziću dvije godine i mjesec, Arminu Ibriševiću godinu i sedam mjeseci, Asimu Ferhatbegoviću godinu i 10 mjeseci, Aldinu Beširoviću godinu i sedam mjeseci za pomenuto krivično djelo počinjeno u sticaju sa drugim krivičnim djelima.

Kazne zatvora u trajanju od jedne godine za krivično djelo spolni odnošaj s nemoćnom osobom su izrečene i Eldaru Klopiću, Jasminu Fejziću, Besimu Huriću i Rahmanović Ernesu, dok je u odnosu na Mirzu Nišića, koji nije priznao krivnju da je počinio ovo krivično djelo, razdvojen krivični postupak, piše tip.

Osuđeni pa pušteni na slobodu

˝Kantonalni sud Tuzla je donio Rješenje kojim su optuženi Čelebić, Ferhatbegović, Beširović, Klopić, Mazić i Ibrišević pušteni iz pritvora uz obrazloženje da su im izrečene kazne zatvora ispod pet godina, te da su na glavnom pretresu priznali krivnju˝, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović. Tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku Suda o ukidanju pritvora za optužene, a nakon zaprimanja pismenog otpravka presude će se razmotriti izjavljivanje žalbe na odluku o krivično-pravnoj sankciji.

Podsjećamo da su se optužnicom pomenuti teretili da su u periodu od 2. do 4. decembra 2010. godine u privatnoj kući u Živinicama imali seksualne odnose sa maloljetnom djevojkom koja je zaostala u psihičkom razvoju , pri tome i prije toga joj dajući da uživa alkohol i opojnu drogu marihuana, te time je dovodeći u stanje nemoćnosti u kojem nije bila sposobna da se suprostavi u njihovoj namjeri da s njom imaju seksualne odnose.

 

Informer.ba