Svijet Udarno Vijesti

Osudili psa na smrt kamenovanjem, a on pobjegao

Rabinski sud u Jerusalimu osudio je jednog psa lutalicu na smrt kamenovanjem, ali ona nije izvršena, jer je pas pobjegao.

Ta okrutna kazna potekla je iz sumnje da je duh čuvenog sekularnog advokata, koji je uvrijedio sudije u rabinskom sudu još prije dvije decenije, prešao u tijelo psa, piše najtiražniji izraelski list “Jediot ahronot” u onlajn izdanju.

Prije nekoliko nedjelja, veliki pas ušao je u jedan sud kraj kvarta Mea Šearim u Jerusalimu, gdje žive Jevreji. Pas je uplašio posjetioce suda i, na njihovo iznenađenje, nije se udaljio čak i kada su pokušali da ga otjeraju.

Tada se jedan od sudija prisjetio da je prije 20 godina sudsko vijeće proklelo sekularnog advokata, poželjevši da njegov duh uđe u tijelo psa, životinje koja se, po jevrejskom vjerskom pravu, halahi, smatra nečistom.

Advokat je preminuo prije nekoliko godina.

Još uvrijeđen, jedan od sudija izrekao je kaznu sirotoj životinji – smrt kamenevanjem, te angažovao djecu iz susjedstva da je izvrše. Na svu sreću, pas je uspio da pobjegne. Predsjedavajući suda, rabin Avraham Dov Levin, porekao je da su sudije izrekle takvu kaznu, ali je jedan od upravitelja suda potvrdio da je to tačno.

Oni nisu donijeli zvaničnu presudu, ali su naredili djeci napolju da bacaju kamenice na psa. Nisu pomislili da je to okrutnost prema životinjama, već odgovarajući način da se obračunaju s duhom koji je ušao u sirotog psa“, rekao je upravitelj čije se ime ne pominje.

Članica jerusalimskog gradskog savjeta i socijalna aktivistkinja Rahel Azaria poslala je pismo povodom ovog incidenta vrhovnom tužiocu Izraela, pozvavši ga, kako je napisala, da se “pozabavi kriminalcima“.

Organizacija “Dopustite životinjama da žive” podnijela je žalbu policiji protiv rabina Levina, prenose  Nezavisne novine.

 

Informer.ba