Region Vijesti

Osumljičenim za ratne zločine u Sisku određen pritvor

Đuri  Brodarcu, Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, osumnjičene  za ratne zločine nad Srbima počinjene u Sisku 1991. i 1992. godine, Županijski sud u Osijeku odredio je pritvor od po 30 dana.

Odluku o pritvoru donio je istražni sudija Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac.

Po komandnoj odgovornosti  Brodarac  i ostali osumnjičeni su da su krivi za  smrt 31 civila i nezakonito zatvaranje i mučenje 38 civila.

Protiv sve trojice  otvorena je istraga, čije rješenje je sudu predočeno na 30 stranica.

Sudija Rožac ih je ispitivao punih sedam časova prije nego što je donio odluku o pritvaranju.

Brodarac je bio ratni šef sisačke policije, od 1993. godine župan Sisačko-moslavačke županije, a u vrijeme premijera Ive Sanadera savjetnik za razminiranje.

Na području Siska ubijeno je više stotina civila, najčešće srpske nacionalnosti, prenose hrvatski mediji. Neki su ubijani po kućama i dvorištima, neki odvođeni na egzekuciju.

Zagrebačka Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je ranije  da su Đuro Brodarac i Vladimir Milanković najvjerovatnije odgovorni za nestanke i ubistva Srba u Sisku od 1991. do 1992. godine, kada je ubijeno i nestalo na stotine srpskih civila, što predstavlja jedan od najmasovnijih ratnih zločina u Hrvatskoj.

U saopštenju se navodi da je Brodarac u vrijeme počinjenja ovih zločina bio načelnik Policijske uprave u Sisku, a Milanković njegov zamjenik.

Inicijativa poziva da se ispita uloga i ostalih osoba koje su učestvovale u izvršenju ovih zločina, jer sama njihova masovnost ukazuje da je u njima učestvovala znatno veća grupa ljudi.

 

Srna/Informer.ba