Svijet Udarno Vijesti

Otac sijamskih bliznakinja moli za pomoć ili dozvolu da one umru

Otac 15-godišnjih spojenih bliznakinja iz Indije  moli za pomoć ili dozvolu vlade da nesrećne djevojčice umru, prenosi „Daily Mail“.

Sestre Saba i Fara Šakil su spojene lobanjama i trpe užasno jake glavobolje i suočavaju se sa problemima u govoru, kako odrastaju.

Djevojčice su prije pet godina dobile pomoć specijalista, zahvaljujući velikodušnosti Prijestolonasljednika Abu Dabija, Šeika Mohameda bin Zajeda. Šeik je tada platio posjetu najboljim stručnjacima, kako bi ispitali mogućnosti njihovog odvajanja.

Tim američkih specijalista, na čelu sa dr Bendžaminom Karsonom, otkrio je tada da djevojčice dijele ključni krvni sud u mozgu i da imaju samo dva bubrega, oba u tijelu Fare. Oni su procjenili da je potrebno izvesti oko 6 operacija da bi se djevojčice razdvojile, ali da svaka nosi rizik da jedna od njih neće preživjeti.

S obzirom na to da su njegove kćerke tada bile u mnogo boljem stanju, otac Mohamed je odbio da prihvati taj rizik, iako je Šeik bio voljan da plati sve troškove liječenja.

Danas se njihovo stanje pogoršalo, jer zavisnost od Farinih bubrega utiče na gubitak kilaže i povišen krvni pritisak. Ali Mohamed koji radi na štandu čaja u Patni, ne može da plati liječenje, jer njegova plata od 65 funti mjesečno jedva pokriva troškove izdražavanja osmočlane porodice.

„Djevojčice žele da žive i uživaju u životu kao njihovi vršnjaci, ali kad nastupe bolovi one plaču i mole za pomoć. Sve što želimo je ili da nam vlada pomogne da ih izliječimo ili da im dozvoli da umru, jer je njihovo stanje očajno“, ispričao je očajni otac.

 

Informer.ba