Nauka Svijet Udarno Vijesti

Otkrivena grobnica Isusa i njegove porodice?

Bibliograf James Tabor i poznati reditelj dokumentarnih filmova Simcha Jacobovici tvrde kako su u jednoj drevnoj grobnici u Jerusalimu otkrili nekoliko sarkofaga koji datiraju iz 1. veka, ali i posmrtne ostatke Isusa i njegove porodice, piše New Jersey Newsroom.

Istraživački dvojac služio se pokretnom robotičkom rukom, na koju je bila pričvršćena kamera, kako bi došli i do najzabačenijih dijelova grobnice.

Osim sarkofaga, navodno su otkrili i nekoliko kosturnica kao i posmrtne ostatke za koje tvrde da pripadaju Isusovim učenicima.

Na kosturnicama su bili ugravirani antički grčki simboli, a na jednoj je pisalo “Juda, sin Isusov”, zbog čega su istraživači zaključili kako je Isus imao porodicu.

Porodična grobnica Isusa Hrista, otkrivena 1980. godine, nalazi se svega stotinjak metara od novog nalazišta, međutim ona nije dovoljno istražena zbog prigovora jevrejskih vjerskih vlasti koje su zabranile dalja istraživanja i iskopavanja na području novootkrivene grobnice.

“Da je bilo ko tvrdio da je pronašao dokaze o vaskrsnuću u grobnici iz tog perioda, rekao bih da je to nemoguće – sve do sad”, izjavio je Tabor u vestima televizijske kuće Fox.

 

Informer.ba