Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Otkrivena planeta od dijamanata

Astronomi su otkrili egzotičnu planetu za koju misle da je sačinjena od dijamanata i da kruži oko male zvijezde u blizini naše galaksije.

Nova planeta je daleko gušća od svih do sada poznatih i sastoji se uglavnom od karbona. Naučnici su izračunali da bi, zbog velike gustine, karbon morao da bude u obliku kristala, što bi značilo da je veliki dio ovog neobičnog svijeta sačinjen od dijamanata.

“Evolucija planete i njena zapanjujuća gustina sugerišu da je ona sačinjena od karbona. To je ogroman dijamant koji napravi krug oko neutronske zvijezde svaka dva sata u orbiti koja je toliko mala da bi mogla da stane unutar našeg Sunca”
, izjavio je Metju Bejlis sa Tehnološkog univerziteta Svinborn, u Melburnu.

Planeta je udaljena 4 000 svjetlosnih godina od Zemlje i vjerovatno je ostatak nekadašnje velike zvijezde koja je izgubila svoje spoljne slojeve i pretvorila se u pulsar.

Pulsari su male, mrtve neutronske zvijezde prečnika oko 20 kilometara, koje se vrte po nekoliko stotina puta u sekundi i emituju zrake radijacije.

Ovi zraci uočeni su uz pomoć teleskopa u Australiji, Britaniji i na Havajima, a astronauti su zapazili modulaciju koju izaziva gravitacioni uticaj do sada nepoznate planete.

Planeta-dijamant je veličine Jupitera, ali je 20 puta gušća, izvijestili su naučnici u časopisu “Nauka”.

Pored karbona, koji dominira, na planeti ima i oksigena, ali samo na površini i u plićim slojevima. Naučnici, ipak, ne znaju kako ova neobična planeta zaista izgleda.

“O njenom izgledu mogu samo da spekulišem. Mislim da ovdje nije riječ o nekakvom blještavom objektu“, izjavio je Ben Stapers sa Univerziteta u Manchesteru.

 

Srna/Informer.ba