Izdvojeno Nauka Svijet Vijesti

Otkrivena ”Superzemlja” – planeta idealna za život

Potencijalno naseljiv nepoznati planet, za koji naučnici kažu kako je najbolji kandidat za vodu, a možda čak i život na svojoj površini, otkriven je u orbiti oko jedne obližnje zvijezde, objavio je portal SPACE.com.

Planet se nalazi u nastanjivoj zoni svoje zvijezde, relativno uskom pojasu u kojem temperature nisu ni previsoke ni preniske te bi tekuća voda mogla postojati na površini planeta, izjavio je Steven Vogt, astronom na Sveučilištu u Kaliforniji.

Znanstvenici procjenjuju da je planet, nazvan GJ 667Cc, barem 4,5 puta masivniji od Zemlje. Treba mu oko 28 dana da opiše jedan orbitalni krug oko svoje zvijezde. Nalazi se samo 22 svjetlosne godine od Zemlje, u zviježđu Škorpiona. To je u osnovi naš susjed. Postoji samo oko 100 zvijezda koje su nam bliže.

Zanimljivo je da zvijezda GJ 667C pripada trostrukom zvjezdanom sistemu. GJ 667C je patuljak M-klase koji ima oko trećine mase sunca i može se vidjeti teleskopom sa Zemlje. Otkriće planeta oko zvijezde GJ 667C predstavlja iznenađenje za astronome jer cijeli zvjezdani sistem ima različit hemijski sastav od našeg Sunca. Sistem ima mnogo manje teških elemenata (elemenata težih od vodika i helija), kao što su željezo, ugljik i silicij.

Detaljni rezultati studije bit će objavljeni u časopisu Astrophysical Journal Letters, prenosi Hina.

 

Informer.ba