Svijet Udarno Vijesti

Otkriveni tajni detalji o smrti Bin Ladena

Ubijeni lider Al Kaide Osama bin Laden sahranjen je na moru prema muslimanskim običajima u velikoj tajnosti, otkriveno je u novim e-mail porukama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Veliki dijelovi poruka, do kojih je došla novinska agencija Associated Press po Zakonu o slobodi informiranja, su cenzurirani, ali ujedno se radi i o prvoj službenoj objavi Vladinih informacija o smrti lidera Al Kaide.

Specijalna jedinica američkih marinaca ubila je Bin Ladena prvog maja 2011. prilikom napada na njegovu utvrdu u Abbottabadu u Pakistanu.

Tajanstvena misija

U jednoj e-mail poruci od drugog maja 2011., koja je označena kao “tajna”, a čiji je autor visoki oficir američke mornarice, opisano je kako je Bin Ladenovo beživotno tijelo oprano, zamotano u bijeli čaršaf, te stavljeno u vreću za koju je bio zavezan teg.

U drugoj poruci oficira za vezu ratnog broda USS Carl Vinson, otkriva se da je samo mala grupa visokih oficira znala za pogreb na moru.

Praćene su tradicionalne procedure islamskog pogreba“, navodi admiral Charles Gaouette u emailu.

Vojni oficir pročitao je pripremljeni vjerski tekst preveden na arapski jezik. Zatim je tijelo stavljeno na pripremljenu dasku, koja je potom podignuta, te su posmrtni ostaci skliznuli u more.

U poruci se također šifrirano spominje tajanstvenost ove misije.

Nedostatak dokumentiranih dokaza ukazuje na važnost operacione sigurnosti tokom izvršne faze ove operacije“, navodi Gaouette.

Poruku su primili Admiral Mike Mullen, tadašnji šef Združenog štaba i General James Mattis, vrhovni oficir američke Centralne komande. Mullen je otišao u penziju u septembru 2011.

Ranije su Gaouette, tadašnji zamjenik komandira mornaričke Pete flote i još jedan oficir kodnim riječima razmatrali da li su helikopteri s posmrtnim ostacima Bin Ladena stigli na ratni brod.

Šifrirane poruke

Ima li vijesti o paketu za nas?”, upitao je admirala Samuela Pereza.

FEDEX je isporučio paket“, odgovorio je Perez. “Oba kamiona putuju prema bazi.”

Iako je predsjednik SAD-a Barack Obama obećao da će njegova administracija biti najtransparentnija u američkoj historiji, do sada je čuvala tajnu o detaljima ubistva Bin Ladena.

U posebnom saopćenju za AP povodom zahtjeva o misiji, Ministarstvo odbrane u martu je navelo da ne može pronaći fotografije ili videosnimke snimljene tokom racije, niti one koje pokazuju Bin Ladenove posmrtne ostatke u to vrijeme.

Također, navedeno je da nije moguće pronaći fotografije Bin Ladenovog beživotnog tijela na ratnom brodu

Pentagon je saopćio da ne može pronaći smrtni list, izvještaj o autopsiji, niti rezultate DNA testova, kao ni prepisku uoči racije u kojima Vlada razmatra šta će učiniti s tijelom ukoliko Bin Laden bude ubijen.

Ministarstvo odbrane odbilo je da potvrdi ili negira postojanje zapisnika o održavanju helikoptera i izvještaje o vojnoj opremi korištenoj tokom racije.

Jedan od helikoptera kojim su marinci letjeli u Abbottabad se srušio . Ljudi koji su živjeli blizu Bin Ladenove utvrde fotografirali su taj helikopter.

Obavještajna agencija CIA, koja je vodila raciju i ima specijalnu dozvolu da nikada ne otkrije određene informacije, nije odgovorila na zahtjev AP-a o zapisnicima o misiji.

Aljazeera/Informer.ba