BiH Izdvojeno Region Vijesti

Otrovne jabuke preplavile BiH i region!

Na tržišta Hrvatske, Srbije i BiH isporučene su jabuke “zlatni delišes” iz Italije, koje su dugo stajale u hladnjačama i lošeg su kvaliteta, tvrde u Hrvatskoj voćarskoj zajednici.

Za prvih osam meseci u Srbiju su ušle 3.144 tone italijanskih jabuka, ali niko nije znao da kaže koliko je u toj količini bilo “zlatnog delišesa”.

Hrvati upozoravaju da su sporne jabuke nekvalitetne, iako izgledaju dobro. Potrošači se žale da su maltene bez ukusa, brzo po njima izbijaju smeđe mrlje, a kora se potpuno smežura poslije samo nekoliko dana. Tamošnji voćari tvrde da su duže od godinu dana stajale u hladnjačama.

Nisu znali šta će s njima, pa su zaključili da je najbolje da ih se riješe izvozom u siromašne zemlje, poput Hrvatske, Srbije ili BiH – kaže Frane Ivković, portparol Hrvatske voćarske zajednice.

On tvrdi da se, dok se u Hrvatskoj nije zahuktala domaća berba, italijanski “zlatni delišes” prodavao za 1,59 eura po kilogramu, dok je u inostranstvu nabavljan za najviše 0,17 eura.

Pošto se pročulo da su jabuke stare i da su im kvalitet i nutritivne vrijednosti sumnjivi, cijena je snižena, ali nisu povučene iz prodaje – navodi Ivković.

Savjetnik predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kaže da Italija zauzima drugo mjesto, odmah iza Makedonije, iz koje se uvozi najviše ovog voća.

Za osam mjeseci uvezeno je oko 15.000 tona jabuka, od čega iz Makedonije 8.162, a zatim iz Italije 3.144. Uvozimo ih i iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Holandije, Grčke, Poljske, Francuske, Španije, Brazila, ali kao što vidite, dominira Makedonija, koja ima kvalitetnu jabuku. Italija je na drugom mjestu i ako su uvoznici vidjeli da je ona lošeg kvaliteta, vjerovatno je otišla u preradu za sok, koncentrat… Ako se i pojavila na našem tržištu, potrošači imaju oči, pa se nadam da je nisu kupili – smatra Stanković.

Telegraf/Informer.ba