BiH Udarno Vijesti

Otvoren autoput Banjaluka – Gradiška

Druga dionica autoputa Banjaluka – Gradiška, ukupne dužine 26,5 kilometara, od Mahovljana do Gradiške danas je zvanično puštena u saobraćaj, čime je ovaj autoput u funkciji cijelom svojom dužinom od 32 kilometra.

Svečanost povodom otvaranja upriličena je na dijelu autoputa u mjestu Čatrnja, gdje su tačno u 10:30 Milorad Dodik, predsjednik RS i Boris Tadić, predsjednik Srbije, presjekli vrpcu.

Tako će građani od danas moći da uživaju u blagodetima najsavremenije putne infrastrukture na ovim prostorima, a samo putovanje od Banjaluke do Gradiške biće duplo smanjeno.

Naime, umjesto dosadašnjeg putovanja od Banjaluke do Gradiške koje je trajalo oko sat vremena, uzimajući u obzir gužve koje su putnike pratile kroz Laktaše, Mahovljane, Aleksandrovac i Topolu, građani će ubuduće ovu dionicu prelaziti za oko 25 minuta.

Tako je izračunato da je od centra Banjaluke do mahovljanske petlje potrebno oko 15 minuta, dok je za prelazak ove druge dionice autoputa od Mahovljana do Gradiške potrebno svega deset minuta vožnje, poštujući ograničenje brzine od 130 kilometara na sat.

Treba napomenuti da radovi na izgradnji mahovljanske petlje, koja treba da poveže kompletan autoput nisu gotovi, pa će građani do maja sljedeće godine koristiti malu zaobilaznicu, što svakako neće uticati na bezbjednost saobraćaja, niti na kvalitet vožnje.

Građanima koji budu za putovanja koristili ovaj autoput omogućena su dva stajališta, na kojima će moći da odmore i telefoniraju, a u skorijoj budućnosti da popiju kafu, natoče gorivo ili prespavaju, dok su na kompletnoj dionici od Banjaluke do Gradiške izgrađena dva tunela, i to tunel Laktaši dužine 370 i tunel Klašnice dužine 400 metara, zatim deset nadvožnjaka, vijadukt Bogdanovac dužine 243,6 metara, te dvije petlje koje se nalaze na 13. i 21. kilometru.

Treba naglasiti da je prva dionica autoputa dužine 5,6 kilometara puštena u saobraćaj u aprilu ove godine, te da je kompletan projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Gradiška koštao preko 320 miliona KM, a da je samo dionica koja je danas otvorena koštala više od 180 miliona KM ili tačnije 90.531.734,89 evra.

Za imovinsko pravne poslove na ovoj dionici autoputa ukupno je sa taksama izdvojeno više od 42,5 miliona KM, dok je za iste poslove na prvoj dionici izdvojeno 22 miliona KM.

Značaj autoputa najbolje je objasnio Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, koji je kazao da je otvaranje i druge dionice autoputa istorijski događaj za RS, te da predstavlja okosnicu njenog privrednog razvoja.

On je rekao da je kilometar autoputa od mahovljanske petlje do Gradiške prosječno koštao 7,5 miliona KM.

Takođe, prema procjenama  ovom dionicom autoputa svakodnevno će saobraćati 12.000 vozila, i to dok ne bude izgrađen most na Savi, nakon čega se očekuje eća frekventnost saobraćaja.

 

Nezavisne/Informer.ba