Ekonomija Vijesti

Otvoren ”Sarajevo Vino Fest 2012.”

Udruženje gastronoma „Gastro kutak“ u saradnji sa agencijom Max style organiziralo je peti Međunarodni festival vina i gastronomije „Sarajevo Vino Fest 2012“, koji je danas zvanično otvoren u hotelu „Holiday Inn“.

Riječ je o manifestaciji koja je okupila vinare iz zemalja regije kao što su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Albanija… Na Festivalu su prisutni i brojni distributeri vinara iz Mađarske, Španije, Italije, Australije.

Cilj našeg festivala je već prerastao u tradiciju, a to je podići kulturu pijenja vina i uživanja u hrani na jedan viši nivo“, izjavio je PR festivala Darko Košavić.

Osnovni cilj „Sarajevo Vino Festa 2012.“, po njegovim riječima, jeste promocija domaće vinske industrije s posebnim naglaskom na promociju Bosne i Hercegovine, te promociju i unapređenje sajamskog i festivalskog turizma na području Kantona Sarajevo.

Kako ističu iz agencije Max Style, svi posjetitelji festivala mogu uživati u najkvalitetnijim vinima iz regiona i bogatoj gastro ponudi.

Koliko interesovanje izaziva ova manifestacija, najbolje govori podatak da prvi dan festival posjeti  više od hiljadu gostiju od kojih  je veliki broj  predstavnika ugostiteljsko-turističke i hotelijerske ponude olimpijskih planina, predstavnici diplomatskog kora, menadžeri vodećih kompanija u BiH i veliki broj javnih ličnosti.

U okviru ovogodišnjeg festivala, 23. i 24. februara, već tradicionalno održavaju se  vinske i kulinarske radionice kao što su „Sezonska analiza vina“, „Uticaj bureta na vino“ idr.

 

Fena/Informer.ba