BiH Izdvojeno Vijesti

Pad prihoda od doprinosa, ugrožena isplata penzija!

U prva tri mjeseca prihodi povećani za 6,7 posto, dok su u junu pali na 2,6 posto, kaže Omerefendić

Hoćemo više penzije i bolju zdravstvenu zaštitu, poruka je s jučerašnje sjednice Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, koja je, kako nam je kazao predsjednik Saveza Omer Omerefendić, u pojedinim momentima bila prilično dramatična.

Omerefendić tvrdi da penzioneri sve više tonu u beznađe, o čemu govore i podaci o prihodima koji su posljednjih mjeseci drastično opali, što ugrožava i isplatu penzija na sadašnjem nivou.

Veća nezaposlenost

Zahtjev naših općinskih i kantonalnih udruženja jeste da penzije budu povećane za pet posto od oktobra. Za 37 mjeseci povećane su samo jednom, ali je njihova nominalna vrijednost drastično opala. Podaci govore da smo za tri godine imali povećanje cijena obaveza i prehrambenih artikala za više od 50 posto” – kaže Omerefendić.

Iznio je i podatke za juli, prema kojima je za isplatu penzija bilo potrebno 139.382.000 KM za 373.434 penzionera.

Međutim, prihod u julu bio je 125.895.000 KM, što govori da je više od 14 miliona nedostajalo za isplatu penzija pa su morali koristiti sredstva za avgust. U prva tri mjeseca ove godine prihod je porastao za 6,7 posto, a od marta do juna pao je na 2,6 posto, dok je u julu bilo još gore pa penzije ne mogu biti podmirene iz postojećih sredstava. Zbog toga tražimo hitnu intervenciju Vlade FBiH. Smanjenje doprinosa očito je rezultat pada broja zaposlenih radnika, nema nikakvih privrednih aktivnosti, otvaranja radnih mjesta… Sve je gore i gore” – tvrdi Omerefendić.

Ministrova analiza

On kaže da mu je još ranije direktor Zavoda PIO FBiH kazao da nema šansi za povećanje penzija. No, penzioneri su kategorični, jer im je, kako kažu, opstanak ugrožen.

Ne može se živjeti od 300 KM mjesečno. Strahujemo od novih poskupljenja, od sušne godine… Prema našem mišljenju, nova vlast krenula je dobro i napravila pozitivne pomake, ali izgleda da posustaju” – istakao je predsjednik Saveza.

Komentar o padu prihoda od doprinosa potražili smo i od federalnog ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera.

Moram izvršiti analizu tih podataka. Što se tiče penzija, do kraja godine neće biti problema, tako da će biti isplaćivane redovno na sadašnjem nivou. Kada su u pitanju zahtjevi za povećanje penzija, i to ćemo analizirati i raspraviti” – kaže za “Dnevni avaz” ministar Čamber.

Grantovi

– 365 miliona KM – ukupni grantovi Federacije u ovoj godini za Federalni zavod PIO
– 85 miliona KM ili 23 posto – uplaćeno grantova za šest mjeseci ove godine

– 103 miliona KM – iznosili grantovi prošle godine
– 82 posto – iznosila realizacija grantova u prvih šest mjeseci prošle godine

Traže hitan sastanak kod premijera

Savez je formirao delegaciju koja će u ponedjeljak tražiti hitan prijem kod federalnog premijera i nadležnih ministara. Osim o zahtjevima za povećanje svojih primanja, penzioneri žele da im se pomogne i u vezi sa zdravstvenom zaštitom, koja je najkritičnija u SBK. Iako su ranije dobili obećanja da će biti bolje, ništa se za sada nije promijenilo.

Penzioner može dobiti jedan recept za mjesec. To je katastrofalno. U pet sati ujutro ispred domova zdravlja je po 500 ljudi. Od toga samo deset ljudi može dobiti recept. Želimo s premijerom vidjeti šta je realno i šta se može uraditi da se penzioneri zaštite” – kažu u Savezu udruženja penzionera.

 

Informer.ba