Svijet Udarno Vijesti

Pakistan odbio da izruči generala koji je dostavljao oružje u BiH

Pakistan je odbio da Haškom tribunalu izruči penzionisanog generala Džavida Nasira kojeg traže zbog podrške muslimanskim borcima tokom rata u BiH, javili su danas lokalni mediji.

List “Ekspres tribune” navodi, pozivajući se na zvanične izvore, da je pakistanska Vlada odbila da preda penzionisanog generala zbog medicinskih razloga.

Tribunal traži izručenje generala Nasira, koji je bio i na čelu vojne obavještajne agencije (ISI), zbog njegove podrške Armiji BiH, uprkos embargu UN.

Pakistan je  Haški trubunal obavijestio da je general Nasir “izgubio pamćenje“, nakon nedavne saobraćajne nesreće i da nije u stanju da se suoči sa istragom o ovom pitanju.

General Nasir nije bio dostupan za bilo kakav komentar.

Njegov sin Omer Džavid, rekao je da bivši general nije bio u službi tokom rata u BiH pošto je bio “uklonjen iz vojske“.

Slučaj je zasnovan na osnovu priznanja koje je sam general Nasira  dao u dokumentima protiv jednog engleskog dnevnog lista nakon objavljivanja izvještaja o njegovom navodnom učešću u prevari.

U dokumentima koje je predao protivterorističkom sudu u pakistanskom gradu Lahoreu 23. oktobra 2002. godine Nasir je otkrio da je “uprkos embargu na naoružanje, koje je uveo UN, on vazdušnim putem uspješno prebacio protivtenkovske vođene rakete, čime se odnos snaga u ratu u BiH promijenio“.

On dalje navodi da je potom postao meta američkih, indijskih i sekularnih lobija, kako unutar tako i izvan Pakistana i da pošto nisu uspjeli da ga potkupe vlada SAD je započela kampanju propagande protiv njega.

Nasir tvrdi da su SAD zahtijevale njegovo uklanjanje sa mjesta šefa ISI i da će u suprotnom Pakistan proglasiti “terorističkom državom”.

Prema njegovim navodima, više od 300 članaka cirkulisalo je zapadnim medijima na internetu u kojima je on opisan kao “jedini radikalni islamistički šef ISI koji je i aktivni pripadnik organizacije `Tablegi džamat`“.

U aprilu 1993. godine, SAD su pisanim putem Islamabadu poslale konačno upozorenje da Nasira uklone sa mjesta šefa ISI, nakon čega je general otišao u prijevremenu penziju.

Informer.ba