Crna hronika Svijet Udarno Vijesti

Pakistan: Talibani nastavili s prijetnjama maloljetnim aktivisticama

Talibani nastavljaju s prijetnjama maloljetnim aktivisticama. Nova meta ima 16-godišnja Hina Khan.

Samo dvije sedmice nakon što su vatrenim oružjem teško ranili Malalu Yousafzai, talibani već imaju novu metu. Na ogradu kuće 16-godišnje Hine Khan u Islamabadu, stavili su crvenu oznaku X. Hinina je porodica uklonila boju s ograde, ali sljedećeg se jutra ponovno pojavila. Njena majka je primila telefonski poziv u kojem je upozorena kako je njena kći sljedeća meta talibana.

Baš kao i Malala, Hina je aktivistica za prava žena, posebno za njihovo obrazovanje. Ona je sa svojom porodicom do 2006. godine živjela u dolini Swat koja je bila pod kontrolom talibana, a bili su prisiljeni preseliti se u Islamabad nakon što su javno kritizirali ponašanje militanata, piše Daily Mail.

Otišli smo iz doline Swat jer talibani nisu dozvoljavali edukaciju djevojčica, ali čini mi se da ni ovdje neću moći u školu nakon ovih prijetnji”, rekla je Hina koja je prvi put privukla pažnju talibana 2008. godine kada je održala konferenciju za novinare nakon što su talibani bombardirali škole i pokrenuli kampanju protiv obrazovanja žena.

Oslobođenje/Informer.ba