Svijet Udarno Vijesti

Pakistanska vojska preispituje saradnju sa Amerikom

Pakistanska vojska zaprijetila je danas da će preispitati saradnju sa SAD ukoliko ta zemlja nastavi da izvodi akcije poput one u kojoj je ubijen Osama bin Laden.

“Načelnik Generalštaba general Ašfak Kajani jasno je stavio do znanja da će bilo kakva slična akcija kojom se krši suverenitet Pakistana dovesti do preispitivanja nivoa vojne i obavještajne saradnje sa SAD”, navodi se u saopštenju.

Ovo je bio prvi zvaničan komentar pakistanske armije od kada su američki specijalci prije tri dana ubili Bin Ladena u mjestu Abadabad.

Armija je takođe saopštila da će pokrenuti istragu o obavještajnim propustima koji su omogućili da vođa Al kaide ne bude uočen na teritoriji Pakistana.

Visoki pakistanski bezbjednosni zvaničnik izjavio je da su američke snage “hladnokrvno” ubile Bin Ladena, što dodatno raspiruje globalne kontroverze u vezi sa ovim događajem.

Drugi pakistanski bezbjednosni zvaničnik rekao je da unutar objekta u kojem je ubijen Bin Laden nije bilo pucnjave koja bi sugerisala da su dvije strane razmijenile vatru, iako Pentagon tvrdi suprotno.

Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je da Vašington i dalje želi da očuva savez sa Pakistanom.

Znate da to nije uvijek lak odnos. Ali, sa druge strane, taj odnos je produktivan za obje zemlje i mi ćemo nastaviti saradnju između naših vlada, naših armija, bezbjednosnih službi i, najvažnije, između američkog i pakistanskog naroda“, rekla je Klintonova.

Amerikanci postavljaju pitanje kako je moguće da je lider Al kaide pet godina komforno živio u gradu sa vojnom akademijom, nedaleko od prijestonice Islamabada.

Neki pozivaju na prekid isplate američke pomoći Pakistanu, koja godišnje dostiže nekoliko milijardi dolara.

 

srna/informer.ba